Elfogadták a forgalomról szóló rendeletet

2006. október 13., 10:00 , 300. szám

Elfogadta az Európai Unió tagállamainak kormányait képviselő tanács a kishatárforgalommal foglalkozó rendeletet - jelentette be az Európai Bizottság.

A tervezet - amely akkor lép életbe, ha jóváhagyták az érintett lakosság eseti vízummentességére vonatkozó javaslatot is - lehetővé teszi, hogy a határsávban tartózkodó személyek - a részleteket szabályozó államközi megállapodás alapján - könnyített rendben léphessék át az EU külső határait.

A rendelettel az egész unióban egységes elvek alapján kiállított, úgynevezett kishatárforgalmi engedélyt vezetnek be. Az ingyenesen kérvényezhető engedély lehetővé teszi külön erre a célra szolgáló határátkelők használatát, külön kishatárforgalmi sávok igénybe vételét a rendes határállomásokon, illetve - meghatározott esetekben - a hivatalos átkelőktől vagy nyitvatartási időktől eltérő ponton vagy időben történő határátlépést.

A kishatárforgalmat a rendelet úgy határozza meg, hogy "az egyik tagállam külső határának határ menti lakosok által (...) történő rendszeres átlépése például társadalmi, kulturális vagy igazolt gazdasági indokokra vagy családi kapcsolatokra hivatkozva".

Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos közleményében hangsúlyozta: olyan megoldásról van szó, amely elejét veszi, hogy az EU-tagországok biztonságát vagy közrendjét fenyegetés érje. A rendelet életbe lépésével a határ körzetében lakók mindennapi élete érezhetően könnyebbé válik, ugyanakkor a külső (schengeni) EU-határokon megmaradnak a szükséges ellenőrzések - szögezte le az olasz biztos.

Az Európai Bizottság eredeti javaslatát az Európai Parlament még tavasszal több ponton módosította. Az EP-jóváhagyás szerint bizonyos esetben akár 50 kilométeres sáv is határ mentinek tekinthető, az engedély pedig három hónapos tartózkodást tehet lehetővé.

Kishatárforgalmi egyezmények megkötését a schengeni szabályok jelenleg kizárják. Magyarország például az Ukrajnával, illetve Szerbia és Montenegróval kötött hasonló megállapodásait még 2003-ban, a vízumkötelezettség bevezetését megelőzően közös megegyezéssel felmondta. Mint arról korábban már beszámoltunk, az új kishatárforgalmi rend bevezetéséhez nélkülözhetetlen államközi megállapodásról akár még idén megkezdődhetnek az egyeztetések Magyarország és Ukrajna között. (Kárpátalja/MTI)