Négy nap 1956 jegyében

2006. július 28., 10:00 , 289. szám

Tisza Nemzetközi Nyári Egyetem címmel rendhagyó előadás-sorozatra került sor Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán, melynek főszervezője a Tisza-völgye Nemzetközi Fejlesztési Fórum, témája pedig az 1956-os forradalom volt.

Ma már szabadon megemlékezhetünk az 1956-ban elhunyt magyar forradalmárokról, a magyar nemzet jövőjének építőiről - állapította meg a rendezvény hétfői ünnepélyes megnyitóján a házigazda beregszászi főiskola nevében mondott köszöntőjében Váradi Natália. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felnőttképzési intézetének vezetője '56 kutatójaként maga is előadója volt a konferenciának, melynek célja a tisztelgés volt a hősök emléke előtt a szabadságharc ötvenedik évfordulója alkalmából.

Azzal kapcsolatban, hogy a program szervezőinek választása miért esett éppen Beregszászra, Egri Sándor, a szolnoki Tisza Nemzetközi Nyári Egyetem Alapítvány kuratóriumának elnöke kifejtette, hogy a forradalom második szakaszában, amikor előkészítették a szovjet beavatkozást, kulcsszerephez jutott Szolnok és Kárpátalja. A szónok emlékeztetett továbbá a beregszászi főiskolának a szolnoki főiskolával és az alapítvánnyal ápolt kiváló kapcsolataira is, illetve a szervezőknek arra a törekvésére, hogy ily módon is igyekezzenek átültetni a gyakorlatba az egységes Kárpát-medencei oktatási térség elvét, amelynek alapja a határok légiesíthetősége, átjárhatósága a tudomány révén. Egri Sándor végül köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak: a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Bizottságának, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH), az '56-os Intézetnek és a beregszászi főiskolának.

A megnyitón jelen volt Szentgyörgyi Lajos, a HTMH elnöki főtanácsadója, Szabó László, a HTMH főosztályvezetője, Gajdos István, Beregszász polgármestere, Juhos Lóránt, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulátusa beregszászi ügyfélszolgálati irodájának konzulja, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, illetve dr. Soós Kálmán, a főiskola rektora.

A rendezőknek tekintélyes előadógárdát sikerült toborozniuk az eseményre. A meghívottak között köszönthettük többek között Eörsi Lászlót, a budapesti 56-os Intézet munkatársát, dr. Alekszandr Sztikalin professzort, a moszkvai Balkanisztikai és Szlavisztikai Intézet főmunkatársát, dr. Standensky Évát, az 56-os Intézet és a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem munkatársát, Kis József történészt és levéltárost Miskolcról, Némethné dr. Dikán Nórát, a nyíregyházi Jósa András Múzeum történészét és muzeológusát, Filep Tibor történészt és újságírót, dr. Völgyesi Zoltánt, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola tanárát, dr. Horváth Miklós hadtörténészt, a Pázmány Péter Katolikus Hittudományi Egyetem tanárát, dr. Geréb Annát, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársát. A forradalom kárpátaljai vonatkozásairól Molnár László, az 56-os kárpátaljai események résztvevője, valamint Dupka György és Váradi Natália értekezett.

Az előadások tematikája a szabadságharc szinte valamennyi aspektusát felölelte. A magyarországi és határon túli események felelevenítésén túl sok szó esett a korabeli politikai szereplők indíttatásáról és céljairól, részletesen is szóltak az egyes társadalmi csoportok forradalmi szerepéről, a nemzetközi politikai környezetről, a szovjet megszállás előkészítéséről és menetéről, végül pedig a forradalom következményeiről és utóéletéről is. Fontos adalékot jelentettek az elhangzottakhoz a szabadságharc napjait bemutató és magyarázó archív felvételek és dokumentumfilmek, melyeket ugyancsak a konferencia színhelyén, a beregszászi főiskola kollégiumának filmklubjában tekinthettünk meg.

A hallgatóság soraiban az érdeklődőkön, s a beregszászi főiskola tanárain és hallgatóin kívül ott ültek az ungvári egyetem történelem és európai integráció szakának diákjai is.

csp