Anyanyelvi felsőoktatást kérnek a Babes-Bolyai Egyetem magyar oktatói

2006. február 17., 09:00 , 266. szám

A román állami vezetésnek biztosítania kell a másfél milliónyi magyar nemzeti kisebbség számára az anyanyelvi felsőoktatást – hívta fel a figyelmet a Babes-Bolyai Tudományegyetem egyik adjunktusa abban a levélben, amelyet az Európai Bizottság elnökének, valamint Románia elnökének, illetve miniszterelnökének küldött.

Hantz Péter a kolozsvári Bolyai Egyetem újraindításáért és állami támogatásáért emelte fel szavát budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján az intézmény magyar oktatói 83 százalékának képviseletében.

Az említett levelet 80 nemzetközi egyetemi oktató, továbbá 6 Nobel-díjas professzor is támogatólag aláírta.

Hantz Péter utalt arra, hogy a magyar tannyelvű egyetem 1959-ig működött Romániában, akkor Ceausescu politikai győzelmeként olvasztották be a Babes-Bolyai Tudományegyetembe.

Magyarország kormánya két magánegyetemet is fenntart Erdélyben, a romániai magyar fiatalok számaránya ugyanakkor a felsőoktatásban jóval a demográfiai arányok alatt van – áll az újságíróknak is kiosztott nyílt levélben. Az adjunktus közölte: Európában sikeresen működik számos olyan felsőoktatási intézmény, melyeken egy nemzeti kisebbség nyelvén folyik az oktatás. Kitért arra is: engedetlenségi mozgalmat indítanak az intézményben, ha nem teljesítik követelésüket, amelyért az erdélyi magyar értelmiség csoportjai 1990 óta küzdenek. (MTI)