A kannáskutak halála?

2006. január 27., 09:00 , 263. szám

Jelentősen csökkent az ukrán határon Magyarországra behozott üzemanyag mennyisége, amióta megszigorították az ellenőrzést a magyar pénzügyőrök.

Naponta tíz-tizenkét esetben fordul elő, hogy a pénzügyőrök gyanús autókból lefejtik az üzemanyagot. Így vizsgálják, mekkora mennyiség van a tankban, emellett azonban fel is írják az adatokat. Magyarországról kifelé menet pedig mindent ellenőriznek.

- Arra az utasra, aki kilépéskor nem tud elszámolni a vámmentesen behozott üzemanyag mennyiségével, bírságot szabunk ki. A bírság mértéke minimum húszezer forint, de meghaladhatja akár a százezer forintot is - mondta el Kupecz József, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Parancsnokságának szóvivője.

Idén két hét alatt mintegy félmillió forint bírságot róttak ki ennél az átkelőnél a külföldiekre, igaz, ebben a cigarettacsempészésért járó büntetés is benne van. Az október közepétől zajló szigorú ellenőrzés óta az ukrán határszakaszon az utas- és a személyautó-forgalom az egyharmadával esett vissza. Jelentősen növekedett viszont a magyar oldalon levő benzinkutak bevétele az utóbbi időszakban. (Duna Televízió Hírszolgálat)