Vitéz „Lájszló” a borús hangulatot is legyőzte

A Cók-Mók előadásai a Munkácsi járásban

2013. június 7., 02:00 , 647. szám

A diákok számára véget ért a tanév, s kezdetét vették iskoláinkban a nyári táborok. A borús időjárás viszont az osztálytermek és folyosók falai közé kényszeríti a nyári szünidejüket épp csak kezdő iskolásokat. Június 4-én Barkaszón és Beregrákoson különleges vendégek, a Cók-Mók Bábszínház kis társulata lepte meg és szórakoztatta a kényszerű benntartózkodás közepette a diákokat.

A társulat tagjai, Riskó Anikó, Bagu Géza és Béres József a Vitéz „Lájszló” küzdelme a szellemekkel és az ördögökkel című darabjukat adták elő, mely a társulat repertoárjának egyik legszórakoztatóbb, s talán legnépszerűbb előadása. A két település iskolájában összesen 150-nél is több óvodás és iskolás kísérhette végig a neves és nemzetes Vitéz „Lájszlót” a küzdelmen, melyet egy malom szellemektől és ördögöktől való megtisztításáért vívott.

Bagu Géza és Béres József a nagy produkció előtt vicces mutatványokkal alapozta meg az érdeklődést, s persze a jókedvet. Kicsik, nagyok és még nagyobbak egyaránt nagyon élvezték az előadást, melyet történeténél, nyelvezeténél, ízes humoránál, izgalmas jeleneteinél fogva minden korosztály nagy szeretettel és érdeklődéssel fogad, bárhol kerüljön is előadásra. Nevetés volt bőven, s a kicsik nagy odaadással segítették küzdelmében „Lájszló” vitézt.

Az előadások ötletgazdái a helyi KMKSZ-alapszervezetek elnökei voltak.

– A KMKSZ járási gyűlésén szereztem róla tudomást Gulácsy Géza alelnök úrtól, hogy a szervezet támogatásával lehetőségünk van meghívni iskolánkba a bábszínházat – tájékoztatott Bimba Éva, a barkaszói alapszervezet elnöke. – Jómagam történelem szakos tanárként dolgozom az iskolában, s rögtön adta magát az ötlet, hogy elhívjam a színházat a nyári táborba. Az iskolások és a nagycsoportos óvodások egyaránt nagyon élvezték az előadást, sokat nevettek.

– Beregrákos vegyes lakosságú község – mondta el az előadás után Tóth Margit, a helyi alapszervezet elnöke. – Sajnos, ritkán lehet hallani, látni magyar színházi vagy bábszínházi előadást. A Cók-Mók két évvel ezelőtt már járt nálunk, s akkor nagy sikert aratott. Most pedig tábor van, s innen jött az ötlet, hogy ismét hívjuk meg őket. A gyerekek megértették a történetet, s akárcsak két éve, most is nagyon élvezték a bábszínház előadását.

A Cók-Mók Bábszínház előadásait Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség támogatta.

Espán Margaréta