Megszorító intézkedések a felvidéki Selye János Egyetemen

2005. december 30., 09:00 , 259. szám

Bár a tagozat megszüntetésével kapcsolatban csak mellékesen kerültek szóba anyagi kérdések, egyértelmű, hogy az első szlovákiai magyar állami egyetem másfél éves működése után váratlanul érte az érintett tanárokat és diákokat a hír: a királyhelmeci kihelyezett tagozat pénzhiánnyal küszködik.

Albert Sándor rektor nem tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy megszorító intézkedésekre készül, illetve kényszerül. Sőt, a szlovákiai magyarok emlékezetében élénken él még Sólyom László első hivatalos szlovákiai útja, amely során többször is elhangzott, hogy a Selye János Egyetem a szlovák kormányváltásoktól függetlenül működni fog, s az is, az Európai Unión belül is példaértékű, hogy a szlovák oktatási hálózat szerves részeként működő egyetemen magyar nyelven folyó oktatást egyként támogatja Szlovákia és Magyarország.

Albert Sándor szerint azonban nincs szó "drámai helyzetről": "Királyhelmecen másfél éve képtelenek biztosítani az oktatás feltételeit, kénytelenek vagyunk a városháza és az általános iskola termeiben oktatni, ami tarthatatlan, mert nem lehet biztosítani a képzés színvonalát. A városi egyetem épületeit, amelyeket magyarországi támogatással vettek meg és újítottak fel, egy kft. működteti, amellyel nem tudtunk megállapodni. A diákokat azonban semmi kár nem éri, hiszen egyetemünk hallgatói Komáromban folytathatják tanulmányaikat, illetve az elsősök még átléphetnek levelező tagozatra, mert azt nem zárjuk be."

A rektor ugyanakkor bízik abban is, hogy a februárban induló nyári szemesztert ugyanazokkal a tanárokkal kezdhetik, akikkel eddig is dolgoztak. A pénzhiányt állítólag egy félreértés okozta, amely a napokban megoldódik. Az oktatásügyi minisztérium ugyanis szeptembertől a Selye János Egyetemnek csak a diákok létszámához kötött normatív támogatást utalta át, holott induló egyetemről lévén szó egy speciális elszámolás szerint kellene finanszíroznia az intézményt. (Magyar Nemzet/hirtv.hu)