Az újak mellett a régiek is érvényesek

Amit a rendszámtáblákról tudni kell

2005. december 9., 09:00 , 256. szám

Az ukrán hatalom két éve próbálkozik rendet teremteni a rendszámtáblák terén, ám eddig nem sok sikerrel. 2003 decemberében a belügyminisztérium kötelezte a közlekedésrendészeket, kivétel nélkül minden szabálysértőt büntessenek meg, s ne legyenek tekintettel a speciális rendszámokra, melyek a gépkocsivezető vagy utasa rangját, privilégiumait jelzik. 2004 februárjában Leonyid Kucsma államfő rendeletileg megszüntette az AĎ (elnöki adminisztráció), a BP (parlament) és KM (kormány) betűjeles rendszámokat. A helyettük bevezetett új rendszámtáblákon Ukrajna címere található, melyet három szám követ, a tábla jobb oldalán az országzászló látható. Az ország három legfőbb közjogi méltóságát szállító jármű a 001 (államfő), a 002 (a parlament elnöke) és a 003 (kormányfő) számokat kapja. A rendőrségi járművek a korábbi MI jelzés helyett kék színű rendszámtáblát kapnak, melyen Ukrajna címere, illetve négy számjegy található.

Az AP, a BR, a KM, valamint egyéb speciális betűjeles (KA, KI, MI, OO), tulajdonosaiknak privilégiumot, büntetlenséget biztosító rendszámokból túlságosan sok került magánszemélyek, tehetős üzletemberek, bűnözők, alvilági személyek autóira. Az Ukrajina Kriminalna internetes hírújság szerint például egy AĎ jelzésű rendszámtáblát 3000 dollárért vagy annál magasabb összegért vásárolhatták meg a bennfentesek az előző hatalom idején.

Az intézkedések ellenére napjainkig nem nagyon változott a helyzet - azok a bizonyos rendszámok továbbra is használatban vannak, tulajdonosaik fittyet hánynak a közlekedési szabályokra, a rendőrök nem merik megállítani őket. A Jurij Lucenko által vezetett belügyminisztérium most újabb kísérletet tesz a szabványoknak nem megfelelő, úgynevezett "blatnoj" rendszámok likvidálására. Korábban az ilyen jelzésekkel ellátott személygépkocsikat még szabálysértés esetén sem állíthatta meg a közlekedésrendészet, most viszont mindenfajta rendszámot egyenrangúvá tettek és bármilyen járművet megállíthatnak közúti ellenőrzés céljából vagy szabálysértés esetén, legyen az akár egy magas rangú állami tisztviselő vagy egy "blatnoj" rendszám mögé bújó nagymenő.

Múlt évben bevezetésre került tíz új típusú, az európai szabványoknak megfelelő rendszámtábla, melyekről eltűntek a cirill betűk. A személygépkocsik rendszámtáblája fehér, az autóbuszoké és a taxiké sárga. A korábbi hétről nyolcra növekedett a betű- és a számjegyek száma: az első két betű a megye kódját jelzi (Kárpátaljáé - AO), aztán következik négy számjegy, majd újabb két betű, melyek a rendszámtábla szériáját jelzik. A rendszámtábla elején felül kék színű alapon Ukrajna címere, alatta sárga alapon Ukrajna nemzetközi jelzése (UA) látható. Zöldről piros színűre változtak a tranzit rendszámtáblák, melyeken az első két betű kivételével (ezeket egy üres négyzet helyettesíti, melybe a rendszám hatályának időtartamát tartalmazó levonót kell ragasztani) ugyanaz a sorrend. Piros helyett fehérek lettek a diplomatarendszámok: ezek elején a D betű látható, majd hat számjegy, melyek közül az első három az ország kódszáma. Az új típusú rendszámtáblák igénylése 117 hrivnya, a tranzit rendszámtáblák 32 hrivnyába kerülnek.

Ma már a tulajdonos nevét, vagy bármilyen más cirill betűs nevet, feliratot (például SEVCHENKO, KRUTOJ, BANDIT, MENT stb.), s amellett akár a családi címert vagy bármely más képet tartalmazó rendszámtáblák is igényelhetők Ukrajnában. Ezek elkészítése és kiváltása a betűk számának függvényében 1100-2200 hrivnyába kerül.

Az új rendszámtáblákat fokozatosan vezetik be, az újonnan vagy használtan vásárolt személygépkocsik nyilvántartásba vétele vagy átruházása esetén. Továbbra is érvényben maradnak a régebbi típusú (Kárpátalján az IK, az IKA, az OC, a PE, az PT és PP jelzésű) rendszámtáblák.

B. J.