Európában nem adható korlátozott állampolgárság?

2005. augusztus 5., 10:00 , 238. szám

Az Európai Unióban nem adható korlátozott vagy szűkített tartalmú állampolgárság, és az állampolgárság megadása nem lehet etnikai alapú - hangsúlyozta Avarkeszi Dezső magyar kormánymegbízott, egy hét végi nemzetközi szakértői konferencia főbb megállapításait összegezve.

"A külföldi szakértők teljesen egybehangzóan (azt) mondták (...), az európai emberi jogi egyezményekre hivatkozva, hogy ma már új megoldásként nem fogadható az el, hogy valaki úgy kapjon állampolgárságot, hogy ezzel ne kapja meg a jogosultságok egészét" - mondta Az állampolgárság formái és a szabad utazáshoz való jog Európában című konferencián elhangzottakat felidézve a kormánymegbízott.

Reménykedtünk abban, hogy találunk olyan megoldást, amiben valamiféle korlátozott állampolgárságot mégis meg tudunk fogalmazni, ami nem jár Magyarország és az Európai Unió szociális ellátórendszerének a túlzott megterhelésével, de az utazás szabadságát elősegíti. Ez sajnos nem sikerült, ezért más utakat kell keresni - mondta. A kormány továbbra sem gondolkodik abban, hogy magyarországi letelepedés nélkül állampolgárságot biztosítson a határon túli magyaroknak - erősítette meg korábbi közlését.

Avarkeszi Dezső szerint a munkát tehát "más irányban" kell folytatni: alkotmánymódosításra, a határon túli magyarok státusának megfogalmazására van szükség. Elmondta: a konferencia másik fontos témája a határon túli magyarok európai utazása volt. Közlése szerint egy olyan, magyarországi tartózkodási engedélyt tartalmazó igazolvány kiadásában gondolkodnak, ami az Európai Unió országaiba vízum nélkül is korlátozott beutazást biztosítana. Ez - mint mondta - az Európai Unióban teljesen elfogadott intézmény: tartózkodási engedélyt adnak ki, amely a saját országon belüli tartózkodáson túl korlátozott beutazást és tartózkodást tesz lehetővé a tagállamokban.

A kormánymegbízott szólt arról is: meglepte az a bírálatözön, amit a határon túli magyar politikusoktól azért kapott, mert szakértőik nem kaptak meghívást a konferenciára. Felhívta a figyelmet, hogy ugyanígy jártak el a tavaszi törvénycsomag elfogadásakor is: ekkor is a szakértői megbeszéléseket követően ültek asztalhoz a határon túli magyar szervezetek képviselőivel. Avarkeszi Dezső közölte, javaslataikat néhány héten belül kidolgozzák, s várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején kezdenek megbeszéléseket a határon túli magyar szervezetek képviselőivel. (MTI)