Révkomárom: magyarellenes tüntetés, magyar ellentüntetéssel

2005. július 15., 10:00 , 235. szám

A szlovákiai Révkomáromban rohamrendőrök választották szét két szélsőjobboldali szlovák szervezet tagjait és az ellenük tüntető magyarok egy csoportját.

A Hitler csatlósállamaként létezett önálló náci szlovák állam félkatonai szervezete, az egykori Hlinka-gárda jelképes egyenruháit viselő szlovákok csoportja gyűlt össze a magyarellenes demonstrációra. "Szlovákok, harcba hív a haza!", "Mi itthon vagyunk!" - ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensekkel vonultak a szlovák nacionalisták, akik már Rozsnyón is hallatták hangjukat a közelmúltban, amikor a magyarokat becsmérelték és leköpdösték Kossuth Lajos szobrát. "Nem engedjük, hogy a magyarok elmagyarosítsák Szlovákiát!" - kiabálták a tüntetők, akik söpredéknek nevezték Klapka Györgyöt és Jókai Mórt. Ezt követően pedig a magyarság által a szlovákok ellen elkövetett sérelmeket sorolták hosszan.

Eközben mintegy hatvan magyarországi és helybeli fiatalember jelent meg a helyszínen, a "Ria-ria-Hungária!" és "Vesszen Trianon!" jelszavakat skandálva, magyar zászlót lengetve. Ebből óriási hangzavar lett, mert a szlovák fiatalok a "Szlovákia a mienk!", "Trianon érvényben van!" jelszavak hangos kiabálásával válaszoltak.

A két egymásnak feszülő tábor közé kutyás rohamrendőrök vontak kordont, és kommandósok ügyeltek arra, hogy ne történjen incidens. A rohamrendőrök fokozatosan kiszorították és a határ felé irányították a magyar ellentüntetőket. Három magyar állampolgárságú fiatalembert megbilincselve őrizetbe vett a szlovák rendőrség, egy negyedik pedig tanúként jelentkezett kihallgatásra. Még aznap este mindannyiukat szabadon engedték, de az ügyben eljáró nyitrai kerületi rendőrparancsnokság szóvivője elmondta: egy 19 éves dunaújvárosi és egy 25 éves székesfehérvári fiatalember ellen eljárás indul. A vád ellenük: a fasiszta ideológia propagálása, mert előrelendített kézzel köszöntek. Esetükben a kiszabható büntetés hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés.

Arra a felvetésre, hogy a keddi rendőri beavatkozás során miért csak a magyarok ellen intézkedtek a láthatóan magyarellenes megmozduláson, a rendőrség szóvivője elmondta: kollégai nem észlelték, hogy a szlovák neonácik az emberi szabadságjogok elnyomására irányuló vagy más rasszista kijelentéseket, cselekedetet tettek volna. Szerinte ugyancsak nem adott okot az intézkedésre az a tény sem, hogy a Szlovák Testvériség neonáci szervezet egyenruhája kísértetiesen hasonlít a Hlinka-gárda egykori egyenruhájára.

A magyar külügyi szóvivő szerint a révkomáromi incidens nem kell, hogy kihasson Magyarország és Szlovákia kapcsolataira. A szóvivő közölte, hogy a magyar külügyi tárca nem tervez lépéseket az események ügyében.

(Radio.hu)