Megkezdődött az aratás

Az idén is lesz kenyér az asztalon

2005. július 8., 10:00 , 234. szám

Kárpátalján is megkezdődött az aratás, a Beregszászi járásban július 1-jén a beregdédai földekre vonultak ki elsőként a kombájnok.

A házigazdák nevében Egressy István helyi polgármester és Háscsa József, az Agro 2000 Kft. igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke köszöntötte az aratókat, s reményét fejezte ki, hogy áldozatos munkájuk eredményeként meglesz a mindennapi kenyerünk.

Ezt követően Orosz István beregdédai görög katolikus parochus az Úr áldását kérte az új termésre, majd feldübörögtek az aratógépek és megkezdődött az aratás.

Lapunknak nyilatkozva Csizmár Béla elmondta, hogy a járás mezőgazdásági vállalatai és magángazdaságai 3045 hektárnyi területet vettetek be őszi árpával. Ősziekből jó közepes termésre lehet számítani. Azokban a gazdaságokban, ahol a megfelelő technológiákat alkalmazták, végrehajtották a vegyszerezést és nem tapasztalható gyomosodás, az átlagtermés eléri a 40-45 mázsás hozamot, ami mindenképpen meghaladja a tavalyi eredményeket. Ott, ahol nem minőségi vetőmagot vetettek, hektáronkénti 30 mázsás termés várható, Egy kombájnra 120-130 hektárnyi betakarítási terület jut, ami jó mutatónak számít összukrajnai átlagban is. Előrejelzések szerint idén az időjárási viszonyok miatt gyenge kukoricatermés várható, ennek következtében a takarmánygabona, így az árpa ára is emelkedni fog, tehát akik árpát vetettek nagy területen, mint például a beregdédaiak, azok jól fognak járni. Ez beindít egy folyamatot, mert az így befolyó jövedelemből tarthatnak majd a gazdák vágóállatokat is. Ez felpezsdíti az egész gazdaságot, és ennek köszönhetően talán hús is lesz az asztalunkon.

Baráth József