Pontokat visznek a felvételire

Vetélkedtek a jövő történészei

2005. március 18., 09:00 , 218. szám

Március 12-én a Beregszászi Magyar Gimnáziumban került sor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által rendezett történelemvetélkedőre, melyen 8-12. osztályos magyar iskolások vehettek részt. Az öt legjobb teljesítményt nyújtó érettségiző diák pontokat gyűjthetett a főiskolai felvételire.

A megjelent 56 diákot és kísérőtanáraikat Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy a KMPSZ által szervezett tantárgyi vetélkedőkön nem kötelező minden iskolának részt venni, a diákok közül azonban bárki jelentkezhet. A versenyzők egyenlő eséllyel, egyenlő feltételek mellett mérhetik össze tudásukat - mondta az elnök.

A verseny tesztsorait az iskolai tantervek alapján készítették a Rákóczi főiskola tanárai. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a KMPSZ közötti szerződés értelmében a végzős diákok a pedagógusszövetség tantárgyi vetélkedőin pontokat gyűjtehetnek. Az első helyezést elérők 20, az ezután következők rendre 16, 12, 8, 4 pontot nyernek, ami esetükben beleszámít az adott tantárgyból tett felvételi vizsga eredményébe, amennyiben a diákok a Rákóczi főiskolára felvételiznek.

Szamborovszkyné Nagy Ibolya főiskolai tanár ismertette a verseny menetét. A diákok 2 órán át dolgozhattak az esszékérdéseken, válaszolhattak a tesztkérdésekre.

dózsa