Meghalt a sorozatgyilkos „ukrán terminátor”

2013. augusztus 28., 19:08

Tizenhét évi fogság után meghalt a börtönben Ukrajna történelmének legvéreskezűbb sorozatgyilkosa.

Anatolij Onoprijenkót, akire 52 gyilkosságot sikerült rábizonyítani, 1998-ban ítélték jogerősen életfogytiglani börtönre – azt megelőzően két évig előzetesben volt. A külföldi sajtóban akkoriban ukrán terminátorként emlegetett sorozatgyilkos a kiszabott büntetését az egyik zsitomiri büntetés-végrehajtási intézményben töltötte. Halálának – melynek okát és körülményeit nem hozták nyilvánosságra – a börtön igazgatósága is megerősítette.

Az akkor 39 éves Anatolij Onoprijenko, aki 1989 és 1996 között legalább 52 embert – köztük tíz gyereket – gyilkolt meg szörnyű kegyetlenséggel, az ítélethirdetéskor a megbánásnak és lelkiismeret-furdalásnak semmi jelét nem mutatta.

Onoprijenko minden gyilkosság elkövetésénél ugyanazt a véres rítust követte. Magányosan álló
lakóházakat szemelt ki, s először a férfiakat ölte meg sörétes puskával, majd a nőket és a gyerekeket mészárolta le késsel, fejszével vagy kalapáccsal. Nem kímélt senkit sem. Egy alkalommal egy három hónapos csecsemőt is megfojtott a kispárnájával.

„Nincs a világon nálam jobb gyilkos. Bárki, aki fel akar nőni hozzám, csak próbálkozhat. Nem sajnálom, amit tettem, nincs bűntudatom, és ha lehetne, újra megtenném” – áll a sajtóhoz eljuttatott, utolsó nyilatkozatában.

Palkó István