Eddig több mint tízezren kértek vízumot

Vízumigénylés a gyakorlatban

2003. november 14., 01:00 , 148. szám
Szabó Ottó ungvári főkonzul

Az október 9-én aláírt uk­rán–magyar vízum-megállapodás valamennyi ked­vez­ményt biztosítja, amit az Euró­pai Unió jogi környezetében ebben a tárgykörben valaha is megalkottak. Lényegi eleme, hogy teljesen ingyenes, a vízumhoz jutásnak egyetlen olyan szakasza sincs, amiért fizetni kellene – hangsúlyozta Szabó Ottó, a Magyar Köz­társaság ungvári főkonzulja a KMKSZ alapszervezeti elnökeinek konferenciáján Be­reg­vá­ron.

„A beregszászi és ungvári konzuli ügyfélszolgálati irodák kapacitása mára elérte a tervezett szintet. Ez napi 1000 vízumkérelem fogadását jelenti, ami igen magas a nemzetközi gyakorlatban. Lehet persze rekordkísérleteket tenni a vízumkérelmek foga­dását, a vízumok kiadását illetően, de alapvetően a normál mun­ka­végzésre szeretnénk beren­dez­ked­ni. Az ungvári főkonzulátus ez idáig több mint tízezer vízum­kérelmet fogadott, a kérelmek feldol­go­zottsági aránya pedig meghaladja a kilencven százalékot. A vízum kiadására vára­kozók száma jelenleg megközelíti az ezer főt” – tájékoztatott a főkonzul.

– Magyarország 2007. január elsejétől lesz a schengeni rendszer tagja. Addig ún. nemzeti vízumot adhat a vízumköteles országokból beutazni kívánóknak. A nemzetközi gyakorlatban úgy adózási, mint egyéb szempontból kulcsszám az évi 180 napos külföldön tartózkodás. Ha ugyanis valaki például az év több mint a felét külföldön tölti, nem adóalany az állampolgárság szerinti or­szág­ban, és feltételezhető, hogy külföl­dön szerzi jövedelmét – fejtegette a diplomata. A magyarországi tartózkodás időtartamát firtató kérdésekre válaszolva kifejtette: a többszöri beutazásra jogosító ún. kilencvennapos vízum esetében a Magyarország területén tölthető idő 90 nap/félév. Ez letölthető egyhuzamban, illetve szakaszosan is. Ugyanakkor az egy évben felhasználható 180 napi tartózkodási lehetőség nem használható ki egyszerre.

– November elsejétől a tanulmányi és a munkavállalói vízum is bekerült a díjmentes körbe – mondta el Szabó Ottó.

Aki Magyarországon tanul, és eddig nem volt tanulmányi vízuma (vagy lejárt), ám meg kell jelennie az adott oktatási intézményben (vizsga, dolgozat stb.), november 30-ig igény­be veheti a Csap–Záhony határátkelőn igényelhető sürgősségi vízumot, ami 15 napi tartózkodásra jogosít.

Igényelhet-e ví­zumot az az útlevéllel rendelkező kiskorú, aki pl. májusban tölti be a 18. életévét, így már csak fél évig érvényes az ún. gyermekútlevele? Egy évig érvényes vízumot nem igényelhet. A körülményekre való tekintettel (lásd felvételi vizsga valamely magyarországi oktatási intézményben) azonban a konzulátus kiállíthat három hónapra ér­vényes vízumot – hangzott el a tájékoztatón.

Átvezethető-e az új útlevélbe a még érvényes régi vízum? Igen, ehhez azonban fel kell tudni mutatni az adott vízum számát. Mivel a hatályos ukrán törvények szerint új útlevél igénylésekor a régi úti okmányt be kell szolgáltatni, ezt megelőzően érdemes fénymásolatot készíteni a leadásra kerülő útlevél fényképes, illetve vízumos olda­láról. Erre azért van szükség, mert a konzulátus a vízumszám alapján tudja később beazonosítani az átvezetésre kerülő vízum érvényességét. Fontos tudnivaló, hogy bizonyos esetekben – ha például a szóban forgó személy külföldön tanul és folyamatosan szüksége van az útlevélre – a megyei útlevélosztályon kérvényezhető, hogy csak az új úti okmány átvételekor kelljen „leadni” a régi útlevelet.

P. Zs.

Új munkarend a konzulátusokon

Figyelembe véve az elmúlt he­tek tapasztalatait, november 7-től új munkarendet vezettek be a Magyar Köztársaság ungvári főkon­zulátusának ungvári és beregszászi ügyfélszolgálati irodáin. Az új ügyfélfogadási rend lényege, hogy valamennyi munkanapon min­den ügyintéző – vízum­igény­lő, kárpótlást intéző – bejuthat a konzuli irodákba. Eszerint: 8.30-tól 14.30-ig fogadják az egyéni vízumigénylőket, 14.30–15.30 kö­zött adják ki az elkészült vízu­mo­kat, 15.30–16.30 között fogadják a csoportos vízumigénylőket és a kárpótlással kapcsolatos kér­dé­sek­kel jelent­kező­ket.