Emlékfutás a hősökért

Három ország – 400 kilométer

2003. június 6., 02:00 , 125. szám

A magyarországi Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében május 30. és június 1. között hatodízben rendezték meg az Em­lékfutás a hősökért c. prog­ramot. A futás résztvevői ezúttal a Rá­kóczi-szabad­ságharc kezdetének 300. évfordulója tiszteletére startoltak május 30-án a sárospataki Rákóczi-vártól, s a Sátoraljaújhely–Széphalom–Borsi–Ungvár–Munkács–Beregszász–Tiszaújlak–Tarpa–Aranyosapáti–Nyíregyháza–Debrecen útvonalon haladva, több száz kilométert tettek meg váltófutásban, három ország érintésével.

A zömmel hivatásos katonákból, illetve főiskolásokból álló 25 fős mezőny május 31-én, szombaton járt Kárpátalján. A résztvevők és kísérőik Ungváron megkoszorúzták az ukrán–magyar barátság kopja­fáját, Munkácson találkoztak a II. Rákóczi Ferenc Irodalmi Kör tagjaival, majd este Beregszászban megkoszorúzták a helyi Rákóczi-emléktáblát.

Az egykori Rákóczi-kastély előtt Pocsai Vince református lelkipásztor és Krajnyikné Hegyi Irén, a Magyar Kultúra Lovagjai (ezt a címet évente osztja ki a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a magyar kulturális örökség ápolásáért és alkotó fejlesztéséért) fogadták a futókat. A vendégeket énekszóval köszöntötte a helyi Petőfi Nyugdíjasklub énekkara, valamint szavalattal Kristán Attila színművész és Fehér László diák.

A Rákóczi Szövetség országos elnöksége képviseletében Maklári Csaba köszönte meg a vendéglátást, Szanati József hadtörténész a szabadságharcról tartott emlékbeszédet, Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke pedig meghívást nyújtott át a beregszásziaknak a július 15-én Rákóczifalván megrendezésre kerülő I. Kuruc Világtalálkozóra.

Az emlékfutás résztvevői ezt követően Tiszaújlak felé vették az irányt, ahol késő este megkoszorúzták a Turul-emlékművet.

-nagy-