A piszkos kezek betegsége

Terjedőben a hepatitis A

2013. szeptember 12., 02:37 , 661. szám

A nyári hónapokban jelentősen megnövekedett a vírusos májgyulladás (hepatitis A) elterjedése a Beregszászi járásban. Amíg az utóbbi két évben járási viszonylatban alig néhány ilyen esetet regisztráltak, addig az idén szeptember elsejéig már 63 ilyen beteget kezeltek a beregszászi fertőzőosztályon.

Utoljára 2010-ben emelkedett járványszinthez közelire a hepatitis A-s betegek száma, amikor mintegy 100 eset fordult elő, ám az idén még ennél is magasabb betegszám várható. Járványügyileg törvényszerű volt az idei hullám, hiszen ennek a betegségnek az a sajátossága, hogy 3-4 évente ölt járványszintet, majd azt követően a fertőzés elterjedtsége szempontjából viszonylag csendes 2-3 éves időszak következik.

Az eddig regisztrált betegek több mint a fele Mezőváriból került ki – mondhatni, ez a település volt a gócpont –, onnan is a helyi romatelep gyerekei közül betegedtek meg több mint 30-an. 20-an Beregszászból kerültek kórházba és volt egy-két eset Mezőkaszonyban, Haranglábon, Beregújfaluban, Dádában, Jánosiban és más falvakban. A hepatitis A-val megbetegedettek túlnyomó többsége 17 éven aluli, roma közösségből származó gyermek.

Igor Cár, a Beregszászi Járási Köjál vezetője elmondta lapunknak, a járványgóc elfojtása végett Mezőváriban egy egész sor intézkedést foganatosítottak. Ezek közül a legfontosabb az volt, hogy védőoltásokat adtak be száz, leginkább veszélyeztetett személynek, akiket a megbetegedettek közvetlen hozzátartozói közül választottak ki. A Havrix 720 junior nevű oltóanyag ára meglehetősen borsos, 171 hrivnyába kerül egyetlen dózis, ami igazából csak akkor nyújt megnyugtató, mintegy 10 évre szóló védettséget, ha azt még egy revakcináció (emlékeztető oltás) követi.

Henagyij Andrejev, a beregszászi járási kórház infektológusa hétfőn megerősítette lapunknak a betegség terjedését, a hétvégén további három esetet regisztráltak.

A szakemberek szerint az iskolakezdés beindulása és a viszonylag enyhe őszi időjárás kedvez a hepatitis A terjedésének, hiszen az iskolai közösségekben a gyerekek szorosabb kapcsolatba kerülnek egymással. Éppen ezért fontos felhívni a figyelmet arra, hogy naponta többször – különösen vécézés után – mossanak szappannal kezet, ne igyanak egymás után egy edényből, a folyadékbevitelt pedig inkább az otthonról hozott vízzel, teával oldják meg. A tanárok számára intő jel lehet az, ha egy gyerek – különösen, ha amúgy mozgékony – egyszercsak visszahúzódóvá válik, fáradtságra, levertségre, rosszullétre kezd panaszkodni. Ilyenkor ajánlatos orvoshoz vinni, hogy idejében kiderüljön a gyengeség oka. Nagyon fontos odafigyelni a gyerekek étkeztetésére. Az oktatási intézmények konyháiban legyen megfelelő fertőtlenítő szer és tisztaság. Ezeknek az intézkedéseknek a betartása a szülőkre és a tanárokra is vonatkozik, de csak ilyen hozzáállással lehet megelőzni a bajt.

(jakab)

Kórismeret: A hepatitis A (vírusos májgyulladás) számos ok következtében alakulhat ki.

A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol viszonylag sokáig életképes. A fertőzés szájon keresztül jön létre, szennyezett étel, ital, kéz közvetítésével. A betegség (el)terjedésének megakadályozásában ezért van nagy szerepük a higiéniás követelmények, szabályok betartásának.

A lappangási időszak négy hét, addig teljesen tünetmentes. Ezután jelentkezhet fáradtságérzet, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, hányinger, hányás, esetleg hasmenés, a jobb bordaív alatti fájdalomérzet. Sokszor influenzaszerű tünetekkel kezdődik a betegség. Intő jel lehet a sűrű, sötétbarna színű vizelet és világos színű széklet megjelenése.

Ha a betegség nincs idejében feltárva, sárgaság léphet fel a bőrön, illetve a szemek fehérjén, ilyenkor a bőrfelületen viszketés is kialakulhat.

A diagnosztikában a labormintáknál az epefestéknek is nevezett bilirubin-szint és a májsejtek károsodását jelző enzimértékek (ALAT) megemelkedése jelentkezik.

A kezelés ágynyugalom mellett méregtelenítéssel kezdődik, bőséges vénás folyadékpótlás, vitaminok bevitele, májprotektorok adása javasolt. A lábadozás hónapokig is eltarthat, ez idő alatt fontos a diéta szigorú betartása.