Háztemetők, garzonok és villa-csodák

Ingatlanpiac Ungváron

2002. augusztus 16., 02:00 , 83. szám

Hivatalos adatok szerint a megyeszékhelyen havonta átlagosan 150 ingatlan cserél gazdát, ami éves szinten majd kétezer eladást, cserét, ajándékozást jelent. Ungváron, ahol a lakások, lakóházak 76%-a magántulajdonban van, közel húsz hivatalosan bejegyzett ingatlanközvetítő iroda működik, ami ugyancsak dinamikusan növekvő üzleti forgalmat jelez.

A témában jártas ingatlanközvetítő irodák munkatársai szerint Ungváron jelenleg mind a kereslet-kínálat, mind az árak viszonylag stabilnak mondhatók.

Ungváron, akárcsak az egész országban, az elmúlt tíz évben az ingatlanárak szinte törvényszerűen emelkedtek. A legnagyobb hullámvölgy az 1998–2000-es időszakra esett, amikor drasz­tikusan csökkentek az árak, végül mintegy kétszeres értékcsökkenést produkálva. Ezután lassú, de folyamatos emelkedés kö­vetkezett, ami a tavalyi amerikai terrortámadást követően érte el a csúcs­pontját. A szeptember 11-i események, valamint az euró közelgő bevezetése okán ugyanis a megtakarításaikat dollárban őrzők siettek ingatlanba fektetni vagyonukat. Ennek ered­mé­nye­ként október–december folyamán gyakorlatilag min­den 2001-ben eladásra kínált in­gatlan vevőre talált, miközben az árak jócs­­kán megugrottak.

Mint azt az idén tízéves Gazda ügynökség igazgató­he­lyet­­tesétől megtudtuk, a piac mára normalizálódott, azaz a legtöbb ingatlan valós értékének megfelelő áron cserél tulajdonost.

– Kivételek persze vannak – jegyzi meg Jevhen Sevnyin. – Például azok a földszinti lakások (elsősorban a Szabadság sugárút, a Munkácsi, Mi­naji és Sváb utcák tömbházaiban), melyek a városi tanács határozata alapján lakóterületből üzlethelyiséggé, irodává minő­síthetők át. Ez annyit jelent, hogy míg korábban egy sugárúti ún. hrus­csov­ka földszintjén a 2-3 szobás lakások állapotuktól függően 4-7000 dollárba kerültek, jelenleg 10-12 ezer dollárt is kifizetnek értük.

Tartós igény az 1-2 szobás, köztes (azaz nem a legalsó és legfölső) emeleti lakások, valamint a téglából épült társasházak korszerű beosztású, háromszobás lakásai iránt mutatkozik. Ezen belül a régebbi, szlovák építők által emelt társasházak a „kapó­sab­bak”, elsősorban a város központi részein (Függetlenség part, Rákóczi, Dov­zsenkó utca, Kis Rafanda városrész). Itt egy kétszobás lakás for­gal­mi ára 12-14 ezer dollár, míg a vá­ros más részein egy hasonló ingatlan nem kerül többe 8-8,5 ezer dollárnál. Az egyszobás lakások kö­zött a „hruscsovkák” és a „panelek” a legolcsóbbak: áruk 4000-4800 dollár, ugyanez tég­lá­ból épült ház esetén elérheti az 5-5,5 ezret is. A kétszobás lakások árskálája 6 és 11 ezer dollár között mozog, a 3-4 szobás la­ká­sok ára pedig 150$/m2. Ezek ál­lagtól, városrésztől, komfortfokozattól függően 9-14 ezer dollárért találnak vevőre.

Többéves tendencia, hogy legnehezebben a háromszobás hrus­csovkák és a panellakások, valamint a négyszobás cseh építésű lakások és a szovjet építésű panelek kelnek el. Ugyanakkor egy köz­pon­ti fekvésű, jó állapotban lévő, eset­leg nemrég felújított, téglaházban található négyszobás lakás ára, minimális privatizált föld­részleggel elérheti a 40 ezer dollárt is – tartják a szakemberek. Jelenleg Ungváron a kis alapterületű (12-14 m2) garzonlakások a legolcsóbbak, ezek emelettől függően 2,5-3000 dollárba kerülnek.

A kisebb-nagyobb családi há­zak viszonylag ritkábban cserélnek gazdát, árszintjük 25 ezer dollárnál kezdődik, de Ungvár villanegyedeiben nem ritka a 200-300 ezerre becsült családi otthon sem.

Arról, hogy mit „tud” egy-egy ilyen ingatlan, Dmitro Szirotát, az ugyancsak közismert Proszpekt 29. ingatlanközvetítő iroda igazga­tó­helyettesét kérdeztük, akinek – ellentétben jó néhányunkkal – már volt módjában betekintést nyerni néhány riasztóval ellátott, két­méteres kőkerítés és kovácsoltvas kapu mögé rejtett csodapalotába.

– Az összkép meglehetősen eklektikus. Van itt minden, kezdve a gipszangyalkáktól a csigalépcsőig, a második emeleti úszómedencétől a hatalmas méretű, hidro-masszázzsal ellátott fürdőszobáig, szaunáig, a beépített konyhai pizzasütő kemencétől a kerti dísznövényparkig és szökőkútig. Egyszóval mindenki azzal „dúsítja” a maga birodalmát, ami éppen a legújabb divat, vagy amit Nyugaton járva szépnek talált. Időnként az ilyen igény szerint épített villákat is áruba bocsátják. Igaz, ezekért nem állnak sorban a vevők, de mint jó kereskedőkhöz illik, mi is azt valljuk, hogy minden árunak megvan a vevője, csak ki kell várni.

– Vásárlóink egy része a közepes alapterületű és árfekvésű ingatlanokat keresi, átlagosan 30-40-60 ezer dollár értékben – jellemzi a szak­ember a családi házak piacát. – Szál­lóigévé vált, hogy számukra se óvodát, se iskolát ne ajánljunk, ami alatt a kilencvenes évek elején épült több száz négyzetméteres, gyakorta be sem fejezett hodályokat értik. Sajnos sok száz ilyen ház van a városban, a külső kerületekben egész háztemetők sorvadnak víz- és szennyvízvezeték, bekötőút, esetenként villanyáram nélkül. Mások az „olcsó”, maximum 15-16 ezer dolláros, kisebb alapterületű házakat, házrészeket keresik, melyek esetében a munkahely közelsége, a fűtési rendszer, az épület állaga jelentik a fő szempontokat.

Összehasonlításképpen, az ungvári ingatlanok kétszer drá­gáb­bak, mint a munkácsiak, illetve áruk négyszerese a husztiaké­nak, beregszásziakénak vagy nagy­sző­lősiekének. Orszá­gos viszonylatban azonban meg­le­he­tő­sen olcsók vagyunk. Terno­polban például kétszer annyit érnek a lakások, lakóházak, mint Ungváron.

Popovics Zsuzsanna