Sipos Gyöngyvér – Kész Barnabás: A történelem csodái

2002. december 13., 01:00 , 100. szám

„Letűnt korok csodálatos eseményei és hősei, régi istenek és emberek kelnek életre a legendák és mítoszok világából… de ne várj magyarázatot minden csodára: a világ éppen azért csodálatos, mert újabbnál újabb titkokat, talányokat és meglepetéseket tartogat a számunkra” – olvasható a Graph-Art Stúdió legutóbb megjelent kötetének előszavában. A Sipos Gyöngyvér és Kész Barnabás munkája nyomán született A történelem csodái című, elsősorban gyermekeknek szánt összeállítás felnőttek számára is élvezhető módon csempészi be az emberiség kultúrtörténetének alapjait az öt világrész hajnalkora iránt érdeklődő olvasók tarsolyába. A hét építészeti világcsodán kívül betekintést nyújt az ősidők és az ókor hétköznapjaiba, kiemelten kezelve a nevezetesebb eseményeket, személyeket, s ezzel egyidejűleg bemutatja a sokszor emlegetett fogalmak (trójai faló, gordiusi csomó, krőzusi gazdagság, maratoni futás, olimpia stb.) eredetét, hátterét is.

Az őskort bemutató részből kitűnik, milyen túlélési, vadászati praktikákkal éltek az első civilizációk tagjai (melyeket ma már csak a természeti népek ismernek), milyen találmányok, vitatott célú és eredetű emberi alkotások (stonehenge-i naptemplom, Szemiramisz függőkertjei, piramisok) születtek az emberiség bölcsőjében. Az ókori kultúra gyümölcsei között mazsolázva terítékre kerülnek azok a történetek, mondák, amelyek a csaták, felfedezések korának hőseit őrzik. Megszólalnak a jól és a kevésbé jól ismert legendák, mítoszok, (El Dorado aranya, Excalibur, Atlantisz stb.), megelevenednek a világvallások nagyobb egyéniségei (Buddha, Mózes, Mohamed), a bibliai történetek.

A szöveges információ könnyebb feldolgozását, megértését a kisebb-nagyobb méretű színes illusztrációk segítik, s itt-ott poénos rajzok tarkítják a kötet oldalait. A szélesebb körű információt igénylő olvasókra gondolva a szerzők szótárral, időrendi ismertetőkkel, magyarázó jegyzetekkel látták el a fejezeteket, a kötet végén pedig egy „Csodás lexikon” ad ízelítőt négy földrész azon titokzatos helyeiről, amelyek részletes bemutatására nem nyílott mód a teljesség igénye nélkül készült kötet lapjain.

oti