Folytatódik a Keleti Partnerség Programja

Újabb félmillió dollárt ad Magyarország Kárpátaljának

2013. december 26., 10:00 , 676. szám

2014 végéig Magyarország félmillió dollárral járul hozzá kárpátaljai oktatási és kulturális intézmények felújításához. Ehhez az összeghez szintén fémillió USD-t ad az ukrán fél is. A keleti partnerség keretében 2014-re tervezett fejlesztési projektek megvalósításáról szóló együttműködési megállapodást december 18-án írta alá Németh Zsolt külügyi államtitkár Ivan Balogával, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével és Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnökével, a Kárpátaljai Megyei Tanács Költségvetési Bizottságának elnökével, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnökével a budapesti Külügyminisztériumban.

Az aláírás után Németh Zsolt emlékeztetett: másfél évvel korábban, Ungváron már aláírtak egy hasonló egyezményt, azóta gyümölcsöző együttműködést sikerült kialakítani Kárpátaljával. A korábbi megállapodás keretében Magyarország egymillió dollárral támogatta 56 intézmény felújítását, energiahatékonyabbá tételét – idézte fel.

Megjegyezte: a támogatásból a felsőoktatási intézmények kiemelten részesülnek, így a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar kara, továbbá a Beregszászi Állami Levéltár.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a keleti partnerségről sok szó esik a novemberi vilniusi csúcs után. Ennek a kezdeményezésnek „vannak hétköznapjai is”, amelyek arról is szólnak, hogy Magyarország gyakorlatias együttműködést alakított ki Kárpátaljával az elmúlt időben. Keddi hírek szerint Oroszország 30 százalékkal olcsóbban adja a gázt Ukrajnának. A Magyarország támogatásával felújított intézmények fűtésszámlája 45 százalékkal csökkent, ez Magyarország hozzájárulása „Ukrajna energiaszuverenitásának megerősítéséhez” – mutatott rá.

Ivan Baloga elmondta, hogy 2012-ben Németh Zsolt kezdeményezésére írták alá az előző egyezményt a keleti partnerség keretein belül, és a felújításokkal nagyon hasznos munkát végeztek. Remélhetőleg a mostani megállapodással folytatódik ez a sikeres együttműködés, Magyarország támogatása „rendkívüli ajándék Kárpátalja egész közösségének” – fogalmazott.

Brenzovics László arról beszélt, hogy a Kárpátalja és Magyarország közötti együttműködésben ez az egyik legsikeresebb program, amelynek eredményeként több ezer fiatal, diák és tanár élet-, illetve munkakörülményei javultak. A Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány vezette az előző program keretében végzett felújításokat, és ezúttal is ezt a feladatot látja el – közölte. Hozzátette: ezzel az alapítvány teljesíti egyik küldetését, amely a kapcsolatok erősítése az országok és nemzetek között.

bzs