Almási Irén és a kárpátaljai magyar bábjátszás

2014. január 2., 09:29 , 677. szám

Kedves olvasóink talán még emlékeznek a lapunk 2013. július 26-i számában Almási Irén esete a Judas Priesttel címmel megjelent olvasói levélre, amelyben a levél szerzője a tájékozatlanságot és az ebből fakadt félretájékoztatást rótta fel – jogosan – Almási Irénnek, a Kárpáti Igaz Szó (KISZó) újságírójának, aminek következményeként egy sor kellemetlen „élményben” volt része. (Emlékeztetőül: Az történt ugyanis, hogy Almási Irén azt írta a nyári tiszapéterfalvai fesztivált beharangozó cikkében, hogy ott fellép majd a világszerte népszerű angol Judas Priest rockegyüttes, holott a programban a beregszászi Judas Priest Tribute Band szerepelt – a szerk.)

Nos, úgy látszik, a nevezett újságíró az esetből nem vonta le a konzekvenciát, továbbra sem tájékozódik pontosan a „tollhegyére tűzött” témákkal kapcsolatban.

Azt olvashatjuk ugyanis a KISZó 2013. december 28-i számában Almási Irén Bagolyvár című cikkében, hogy „vidékünkön hosszú ideig nem volt magyar bábszínház”. Mígnem egy nap, „egy évvel ezelőtt megalakult” a Bagolyvár társulat. És a továbbiakban csak erről a társulatról van szó. Ez – bárhogy nézzük – azt jelenti, azt mondja az olvasónak, hogy egy évvel ezelőttig Kárpátalján nem létezett magyar nyelvű bábjátszás, s azt most is csak a Bagolyvár képviseli.

Ez pedig nem igaz! A tisztelt olvasók a Kárpátalja hasábjairól is jól ismerhetik a bátyúi Cók-Mók Bábszínházat, amelynek előadásairól – ha nem is mindegyikről – rendszeresen beszámolunk. És rajtuk kívül léteznek még más csoportok is.

A Cók-Mók Bábszínház megalakulása, vagyis az 1990-es évek közepe óta a KMKSZ támogatásával folyamatosan járja Kárpátalja magyar iskoláit, óvodáit, igen színvonalas ingyenes előadásokkal szórakoztatva és nevelve a gyerekeket. Gyakori fellépő vendégei a falunapoknak, fesztiváloknak, gyereknapi rendezvényeknek. Így méltán igen népszerűek is Kárpátalja-szerte. 2013-ban például többek között felléptek Palágykomorócon, Szürtében, Barkaszón, Beregrákoson, Sislócon, Minajban, Nagydobronyban, Csapon, Asztélyban, Mezőgecsében, Beregszászban. Volt olyan a közelmúltban, hogy évente 40-50 előadást tartottak.

Épp ezért etikátlan dolog az újságíró részéről, hogy egy nemrég megalakult társulatot egyedüliként tüntet föl, a már régóta sikeresen működőről pedig szót sem ejt, tudomást sem vesz. Ez sértő is! Félreértés ne essék: nekünk nem a Bagolyvár Bábszínházzal van bajunk, hanem ismételten az újságírói félretájékoztatással. A Bagolyvár társulatának megalakulását és tevékenységét örvendetesnek tartjuk, további eredményes és tartalmas munkát, sok sikert kívánunk nekik.

Reméljük, a KISZó főszerkesztője a jövőben jobban odafigyel majd arra, hogy lapja vidékünk magyar kulturális életéről, annak eseményeiről, jelenségeiről hitelesen, pontosan tájékoztasson. Vagy talán nem ez a céljuk?

fi