Berényi: Kiska biankó csekket kapott a magyaroktól

2014. április 3., 06:42 , 690. szám

A szombaton megválasztott Andrej Kiska, Szlovákia új köztársasági elnöke, első tévéinterjújában azt mondta: nagyon szívesen találkozik a kisebbségek képviselőivel, hogy meghallgassa problémáikat. Hivatalba lépésétől kezdve ez kötelessége is lesz, már csak azért is, mert a magyar településeken nagyon sokan szavaztak neki bizalmat.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke szerint Kiska biankó csekket kapott a magyaroktól, és úgy vélte: Dél-Szlovákiában inkább Robert Fico eddigi tevékenysége ellen szavaztak. „Az emberek megérezték ugyanis azt az esélyt, hogy szavazatukkal visszaadhatják Ficónak, amit az első kormányzása alatt elkövetett a magyarokkal szemben”. Dél-Szlovákiában tehát nem Kiska győzött, hanem Fico veszített nagymértékben – állapította meg Berényi a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának hétfői adásában.

Az MKP elnöke reményét fejezte ki aziránt, hogy a biankó csekket Kiska a magyarok nagymértékű fogyásának orvoslására használja fel; 110 ezerrel van kevesebb magyar, mint 20 évvel ezelőtt volt, a népszámlálás óta pedig már eltelt három év. Berényi szerint a folyamat megállításához egy aktív köztársasági elnök kellene, aki a többség felé kijelentheti: a kisebbség-megmaradás egy érték egy országon belül.

Berényi Magyarország és Szlovákia jövőbeni együttműködéséről megállapította: a két ország miniszterelnöke annyira domináns, hogy alapvetően továbbra is ők határozzák majd meg a szlovák–magyar kapcsolatok menetét. Emlékeztetett ugyanakkor: Kiska az első forduló előtt tett egy olyan ígéretet, hogy a kettős állampolgárság ügyében hat majd a szlovák kormányra, hogy változtasson a törvényen Magyarországgal együttműködve. „Az komoly előrelépés lenne” – fogalmazott.

Mint ismeretes, Andrej Kiska nyerte a hétvégén a negyedik közvetlen elnökválasztást Szlovákiában. A hivatalos végeredmény szerint a voksolás második, döntő fordulójában a független jelöltként indult Kiska az érvényes szavazatok 59,38 százalékát, ellenfele, a hivatalban lévő kormányfő pedig a voksok 40,61 százalékát kapta meg.

A magyarság által legsűrűbben lakott dél-szlovákiai régiókban az országos átlagnál kisebb mértékben, helyenként a legalacsonyabb arányban voksoltak a választáson végül vereséget szenvedett Robert Ficóra. Ugyanezekben a régiókban a Kiskára leadott voksok aránya országos átlagban a legmagasabb volt.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)