Jótékonysági tojásfestés a Kölcsey-kollégiumban

Kézművességgel a Szolyvai Magyar Óvodáért

2014. április 5., 12:18 , 691. szám

A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Főiskolai Református Gyülekezete (FRIGY) és Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának Hallgatói Önkormányzata április 3-án rendhagyó módon jótékonykodott: tagjaik húsvéti tojásokat készítettek, hogy azokat eladva a befolyt összegből támogathassák a Szolyvai Magyar Óvodát s annak megmaradását.

Maksai Attila, a FRIGY lelkipásztora arról tájékoztatott, hogy ebben a tanévben a főiskolai gyülekezettel igyekeztek kapcsolatot kiépíteni egyéb, a főiskola keretein belül működő szervezetekkel, csoportokkal, hogy minél több diákot megszólíthassanak. A kapcsolatépítés eredménye volt az április 3-án a Kölcsey-kollégiumban megszervezett tojásfestés is. A szervezési feladatokban a gyülekezet és a szakkollégium hallgatói önkormányzatának tagjain kívül a FRIGY bázisaként is működő Kálvin János Református Szakkollégium és a főiskola kollégiumának lakói is segédkeztek.

A tojásfestés és a jótékonykodás számos főiskolás diákot és kollégistát vonzott. A munkában Prófusz Marianna népművész és nagyberegi kézművesek, Somi Katalin és Mester Baksa Andrea is segédkeztek, ők mutatták be a résztvevőknek a különböző tojásfestési technikákat, a csipkézést, a viaszozást és a savazást.

A kezdeményezés híre sok helyre eljutott, így már a tojásfestést megelőzően is érkeztek pénzbeli adományok. Ezenkívül a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon lakói húsvéti kosarakat és általuk készített, kézzel hímzett terítőket ajánlottak fel a nemes célra.

Három, felajánlásként érkezett, marcipánból készült tojást az est folyamán elárvereztek. A megfestett tojásokat, a terítőket és a kosarakat és pedig a közeljövőben árverezik majd el, ezzel segítve az óvoda megmaradását.

Espán Margaréta