Megerősítik az ukrán–orosz határ védelmét

2014. május 28., 17:22

Megerősítik az ukrán–orosz határ védelmét, hogy megakadályozzák az Oroszországból érkező újabb, fegyveresekkel és lőszerrel teli teherautók behatolását Ukrajna területére – közölték szerdán az ukrán terrorellenes művelet központjában.

Erről az UNIAN ukrán hírügynökség írt internetes oldalán.

Ukrán határőrök kedd hajnalban tüzet nyitottak egy fegyvereket szállító autókonvojra, amely Oroszország felől próbált behatolni Ukrajnába. A teherautókból, kisbuszokból és személygépkocsikból álló konvoj átlépte a határt, a gépkocsioszlop egy része elszakadt a konvojt fedező fegyveresektől, és a Luhanszk megyei Antracit város felé vette útját. A járművek Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal, rakétagránátokkal és robbanószerrel voltak megpakolva.

Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes művelet sajtófelelőse az ukrán–orosz határról telefonon újságíróknak elmondta, megfelelő intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy elejét vegyék a hasonló eseteknek. Újabb erőket és eszközöket mozgósítottak, hogy feltartóztassák az Oroszországi Föderációból érkező, fegyverekkel, lőszerrel és fegyveresekkel teli járműveket. Úgy vélekedett, az ilyen akciók célja a káosz és bizonytalanság keltése Ukrajna területén.   

A kijevi külügyminisztérium hevesen tiltakozott az orosz hatóságoknál a határsértés miatt, és a nemzetközi közösségtől kért segítséget az orosz agresszió leállításához. A tárca közleménye szerint a korábbi ukrán figyelmeztetések ellenére az orosz fél semmit sem tett a határsértések ellen, és a keddi incidens is az orosz határőrök teljes tétlensége mellett történt. Az ukrán külügyminisztérium él a gyanúperrel, hogy az „orosz terroristák” beszivárgása Ukrajna területére a Kreml és az orosz titkosszolgálatok szervezésével és finanszírozásával zajlik.

(MTI/Kárpátalja)