Európai szintű hulladékgazdálkodást szeretnének a Beregszászi járásban

Lerakták a szemétfeldolgozó üzem alapkövét

2014. július 24., 07:30 , 706. szám

A Beregszász melletti Jánosi határában ünnepélyes keretetek között betonoztak be egy fémkapszulát egy, a talajból kiálló betonkockába, ezzel kezdetét vette az Európai Unió támogatásával felépítendő, évi 20-30 ezer tonna szilárd háztartási hulladék feldolgozására alkalmas üzem építése. Az előzetes tervek szerint 2015 negyedik negyedévében kezdheti majd meg a működését, ezzel várhatóan a Beregszászi járás és Beregszász város hulladékgazdálkodási gondjai megoldódnak.

A Jánosi Községi Tanács által szervezett ünnepélyes alapkőletételnél Gajdos István parlamenti képviselő, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Mihajlo Revesz, a megye kormányzójának helyettese, valamint Petruska István, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke beszélt a Kárpátalján elsőként a Beregszászi járásban felépülő létesítmény jelentőségéről.

Az alapító okiratot, különböző engedélyeket, földtulajdonlevelet, újságokat, aprópénzt tartalmazó kapszula bebetonozását követően Jánosi községben, a Helikon Hotel nagytermében konferencia keretében mutatták be a beruházással kapcsolatos részleteket. Barta Márta, Jánosi község polgármestere az előzmények ismertetése mellett elmondta, hogy a 4. összehívású községi tanács hagyta jóvá, hogy a község területén megépülhessen a szemétfeldolgozó. 2008-ban népszavazást is tartottak az ügyben, amelyen olyan kevesen vettek részt, hogy az érvénytelen lett, így a döntés visszakerült a helyi tanács hatáskörébe. 2010-ben sikerült elnyerniük az Európai Unió pályázatát, ennek keretében a 973 524 euró összköltségvetésű beruházást 876 171 euróval támogatja az EU, amely összeget már át is utalták. A megyei, járási és helyi költségvetések által vállalt önrész 97 353 euró, a jelenlegi árfolyamon számítva közel 1 600 000 hrivnya.

A beruházás részeként a Beregszászi járásban kialakítanak hetven szelektív gyűjtőpontot.

Jánosi polgármestere elmondta továbbá, hogy a Beregszászi járásban 80 ezer lakos él, akik évente 18 ezer tonna szemetet termelnek, az új üzemben viszont 18 munkás 30 ezer tonna szemetet tud majd évente szétválogatni, tehát ha jelentősen nőne a járásban keletkező szilárd háztartási hulladék mennyisége, azt is fel tudná dolgozni az üzem. A tervek szerint az épület négy hónap alatt épül fel, és 2015 negyedik negyedévében kezdi meg a termelést. Az építkezés műszaki felügyeletét a BeregBudSzerviz látja el, alvállalkozóként a kivitelezést a Bereg Vertikál Kft. végzi.

Seder Ilona, a Beregszászi Járási Tanács elnöke előadásában megemlítette: „Járásunk legjelentősebb problémái közé tartozik a nagy mennyiségben keletkező háztartási hulladék megfelelő helyen történő elhelyezése. A kezeletlen hulladék lerakása ugyanis jelentős környezetei károkat okozhat. […] Ezért vagyok büszke arra, hogy több évi előkészület után a Jánosi Községi Tanács elnyerte a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázatát a megfelelő közlekedési és műszaki infrastruktúrával rendelkező szilárdhulladék-kezelő üzem építésével kapcsolatban és ezzel a járás egyik nagy jelentőséggel bíró problémáját sikerül orvosolni. Az objektum megépítésével a levegő, a víz, a talaj minőségének javítása és a természeti környezetet érő károsodások kockázatának mérséklése válik lehetővé” – jelentette ki Seder Ilona.

A konferencia további részében Csizmár Béla és Bihari András, a járási tanács korábbi elnökei is hangot adtak az egykor általuk is támogatott beruházás megvalósulása miatt érzett örömüknek, majd a tervezésben is részt vett Nagy Sándor, a Miskolci Egyetem docense előadásában bemutatta az európai országok hulladékkezelési módszereit. Ezen belül részletesen ismertette a magyarországi hulladékkezelés helyzetét, bemutatta a legjelentősebb hulladékfeldolgozó komplexumokat, amelyek Ukrajna számára példaértékűek lehetnek.

Végül Orosz Gyula, a Bereg Vertikál Kft. kereskedelmi igazgatója a Beregszászban és környékén végzett szemétbegyűjtés eddigi történetét ismertette előadásában.

Badó Zsolt