Ukrajna leállítja a megszált területek finanszírozását

2014. november 20., 06:20 , 723. szám

Ukrajna bekeményített az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött kelet-ukrajnai területek vonatkozásában: Petro Porosenko elnök múlt szombaton elrendelte minden közszolgálati intézmény kivonását a térségből.

Rendeletében Porosenko arra utasítja az ukrán kormányt, hogy egy héten belül tegye meg a lépéseket „a terrorellenes műveletek különböző területein lévő (ukrán) állami vállalatok, intézmények és szervezetek tevékenységének beszüntetésére”.

A döntés egyebek között az iskolákra, a kórházakra és a mentőszolgálatokra is vonatkozik – mondta a francia hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú ukrán tisztségviselő. Az így felszabaduló forrásokat humanitárius segélyek formájában juttatják vissza az érintett kelet-ukrajnai régió lakosságának, arról azonban nem számolnak be az ukrán források, hogy a hatóságok szerint ez miként lesz lehetséges a megszállt területeken.

Az államfő rendeletében javasolja a nemzeti banknak, hogy egy hónapon belül hozzon intézkedéseket, amelyek alapján a pénzintézetek leállítják a vállalati és lakossági számlaügyintézéseket Donyeck és Luhanszk megyék azon területein, amelyek nem állnak a kijevi központi vezetés irányítása alatt. Ennek következtében a szeparatista megszállás alatti településeken élők nem fognak tudni pénzt kivenni a bankautomatákból és a bankfiókok pénztáraiból sem.

Korábban a kormány hivatalosan meghatározta, mely települések nincsenek jelenleg az ukrán állami szervek ellenőrzése alatt. A kabinet ezek közé sorolta Donyecket, Horlivkát, Jenakijevét, Makijivkát, Harcizkot, Lu­hansz­kot, Alcsevszket, Antracitot, Krasznij Lucst, Rovenykit, Szverdlovszkot, Sztahanovot és Pervomajszkot.

Porosenko rendelete az MTI híradása szerint egyenes következménye annak, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságokban” november 2-án új vezetőket és parlamentet választottak. A választások eredményét Oroszországon kívül senki nem ismerte el. Két nappal később Porosenko bejelentette, hogy Ukrajna kénytelen szigorúbban fellépni, katonailag és gazdaságilag is elszigetelni a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök még Porosenko mostani intézkedését megelőzően, no­vember 5-én bejelentette, hogy a kormány átmenetileg leállítja az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek állami költségvetésből történő támogatását. Ez egyben azt is jelenti, hogy leállítják a nyugdíjak kifizetését. A megszállt területen élők december 1-jéig kaptak haladékot arra, hogy bejelentkezzenek olyan lakcímre, amely az ukrán állami szervek irányítása alatti területen található, hogy oda folyósíthassák számukra a nyugellátást. Aki ezt nem teszi meg, csak azután kapja meg visszamenőleg elmaradt nyugdíját, hogy a kormányerők visszaállították az ellenőrzést a településükön.

Porosenko rendelete kitér arra is, hogy az intézkedések nem érinthetik a lakosság energiaellátását, amelynek a közelgő télre való tekintettel zavartalannak kell lennie. Arra azonban egyelőre nem létezik mechanizmus, ki és miként számol majd el az energiáért.

Mindeközben Kijevben újabb támadástól tartanak. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter egy hétfőn megjelent interjúban arról beszélt, hogy küszöbön áll egy nagyszabású orosz támadás Ukrajna ellen. Az INSIDER ukrán hírportálnak nyilatkozva a miniszter azzal érvelt, hogy Donyeck és Luhanszk megye területén az elmúlt hetekben mintegy hétezerre növekedett az ott tartózkodó orosz katonák száma.

„Jelenleg nem állunk készen egy teljes körű háborúra a miénknél százszor erősebb orosz hadsereggel, de területet harc nélkül feladni nem fogunk, és azt is gondolom, hogy az orosz társadalmat megrázza majd az ütközetek halottainak száma” – jelentette ki a belügyi tárca vezetője, aki lehetségesnek tartja, hogy emiatt felkelés tör ki Oroszországban Vlagyimir Putyin elnök ellen.

Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője szokásos napi kijevi sajtótájékoztatóján hétfőn – a belügyminiszternél magabiztosabban nyilatkozva – azt mondta, hogy az ukrán csapatok készen állnak bármiféle orosz agresszió visszaverésére. Kijelentette, hogy erre már felkészítették az első védelmi vonalakat, valamint a tartalékosok is készen állnak szükség esetén a bevetésre.

Ugyancsak hétfőn Mikola Malomuzs hadseregtábornok, az ukrán külföldi hírszerző szolgálat volt elnöke kijei sajtótájékoztatóján kijelentette, Kijev tud arról, hogy Oroszország és a kelet-ukrajnai szakadárok mely stratégiai fontosságú településeket és objektumokat készülnek elfoglalni. Felsorolása szerint ezek a donyecki nemzetközi repülőtér, valamint Donyeck közelében Piszki és Avgyijivka, a Luhanszk melletti Scsasztya, a két megyeszékhely között lévő Debalceve, továbbá az Azovi tenger partján fekvő Mariupol.

(MTI/unian.ua/ntk)