Idén hétezerrel kevesebb főállású munkavállalóra van igény, mint tavaly

2014. december 18., 16:41

Egyebek mellett ez hangzott el azon a kerekasztal-megbeszélésen, amelyre ma került sor az Ungvári Városi Foglalkoztatási Központban.

Szerhij Olekszijuk, a központ vezetője a Zakarpattya Online beszámolója szerint elmondta, hogy az idei esztendő 11 hónapja során 4 667 foglalkozás nélküli polgár vette igénybe az általa vezetett intézmény szolgáltatásait, közülük 2747 volt munkanélküli státusú. Pillanatnyilag 887 munkanélkülit tartanak nyilván, ezen belül az egy évnél hosszabb ideje nem dolgozók aránya 11,27 százalék.

Jurij Fuscsics, a megyei foglalkoztatási központ igazgatója jelezte, hogy Kárpátalján 880 állásajánlatot tartank nyilván, közülük 200 állást nem tudnak hosszabb ideje betölteni. A munkalehetőségek harmada Ungvárra esik, ahol a legnagyobb a munkaerő iránti igény, s ugyancsak számos álláslehetőség kínálkozik Munkácson. Ugyanakkor a járásokból alig érkezik állásajánlat.

„A foglalkoztatási központ segítségével 20 700 kárpátaljai helyezkedett el, a piac esett, a munkát keresők száma csökkent – mondta el Jurij Fuscsics. – Az országban kialakult helyzet miatt sok kárpátaljai kiutazott a szomszédos államokba, bár ott csekély béreket ajánlanak, például 600-700 hrivnyát. Az év eleje óta 190 rokkantat sikerült elhelyezni. A leggyakrabban varrónőket keresnek, a második helyen a rendszerkábel-kötegelők állnak”.

Jurij Fuscsics elmondása szerint idén hétezerrel kevesebb főállású munkavállalóra van igény, mint egy évvel korábban. A munkanélküliség növekedésnek indult, bár az ukrajnai 8,8 százalék elmarad az európai országok 12 százalékos szintjétől.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)