Kárpátaljai résztvevők az Országos Polgárőr Ifjúsági Táborban

2015. július 8., 09:51 , 756. szám

2015 januárjában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szakmai segítségnyújtás kérésének céljával felvette a kapcsolatot az Országos Polgárőrszövetséggel (OPSZ), amely rövid egyeztetések után gyorsan a személyes megbeszélés útjára lépett. A nyíregyházi találkozón a KMKSZ részéről dr. Brenzovics László elnök és öt, vidékünkön működő és tevékenykedő (a derceni, mezőgecsei, bégányi, asztélyi, beregszászi) polgárőrség képviselői, az OPSZ részéről pedig a szervezet elnöke, dr. Túrós András vettek részt. Ennek a találkozónak köszönhetően az idei évben 29 kárpátaljai polgárőr látogathatott el a június 22-én kezdődött Országos Polgárőr Ifjúsági Táborba, amelyre idén a Balaton-parti Gyenesdiáson került sor.

A tábor ideje alatt a résztvevőknek különböző építő jellegű megmérettetésen kellett átesniük, amelyek hozzájárultak a megfelelő polgárőri magatartás elsajátításához. A reggel hat órai csoportvezetői ébresztő után kezdetét vette a reggeli mozgás, amely a krav-maga  edzésben teljesedett ki. Az edzés célja, hogy felkészítse az ifjú polgárőröket arra, hogy némely esetben erőszakkal találhatják szembe, magukat. Ilyenkor megfelelően fel kell ismerniük a szituációt és reagálni arra, elhárítani azt. A gyakorlati oktatás során a polgárőreink megtudhatták a személyi sérülésekkel járó közlekedési balesetek esetén a polgárőrök tevékenységének sorrendjét, de szó esett még a kulturális és sportrendezvények adta feladatokról, a lakossággal történő párbeszédről, az együttműködés lehetőségeiről katasztrófahelyzetek elhárítása esetén.

A tábor vezetői nem csupán a polgárőrség fizikai felkészítésére fektettek hangsúlyt. A különböző előadásokon elméleti tudással is gazdagodhattak a résztvevők. Megismerhették a polgárőr-egyesületek lehetőségeit a bűnmegelőzés területén is. Az elméleti építés előadásai között olyan tudással is gazdagodtak a résztvevők, amelyek segítségével felismerhetik a dizájner drogok hatása alatt álló személyeket, de téma volt még a diszkóbalesetek megelőzése is, az internetes visszaélések és a közösségi oldalak használatának veszélyei.

Délutánonként közös szolgálatokat láttak el a fiatal polgárőrök a helyi körzeti megbízottal. Az Országos Polgárőr Ifjúsági Táborral egy időben került megrendezésre a II. Országos Polgárőr-, Járőrcsapatverseny, amely a 14 és 30 év közti ifjú polgárőrök fizikai állapotát hivatott felmérni. A versenyen nagyszerűen teljesítettek vidékünk polgárőrei, négyen közülük értékes helyezést értek el.

(opsz.hu/Sz.R.)