Az elnök felmentette a mozgósítás alól a tudósokat és a tanárokat

2015. július 23., 17:21 , 759. szám

A korábban mozgósított tudósokat le kell szerelni, hacsak nem kívánják folytatni a katonai szolgálatot – közölte a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

Petro Porosenko, Ukrajna elnöke aláírta A mozgósítási felkészülésről és mozgósításról című törvény módosításáról elfogadott jogszabályt, mely felmenti a mozgósítás alól a pedagógiai, tudományos és tudományos pedagógiai munkatársak egyes kategóriáit.

A Legfelsőbb Tanács a törvénymódosító indítványt július 1-jén fogadta el. A dokumentum értelmében a különleges időszakra történő mozgósítás idején mentesülnek a behívás alól katonai szolgálatra a „nappali tagozatos diákok, aspiránsok és doktoranduszok; a tudományos fokozattal és / vagy címmel rendelkező, és felsőoktatási, tudományos intézményekben és szervezetekben főállásként legalább 0,7 állásban foglalkoztatott tudományos és tudományos-pedagógiai munkatársak”.

A módosított jogszabály ugyancsak kimondja, hogy a különleges időszakban, jelen módosítás hatályba lépése előtt mozgósított tudósokat és tanárokat le kell szerelni, hacsak úgy nem nyilatkoznak, hogy folytatni kívánják a katonai szolgálatot.

Az állami Statisztikai szolgálat adatai szerint 2014-ben Ukrajnában 69,4 ezer tudományos munkatársat tartottak nyilván. Doktori fokozattal 16 ezren rendelkeztek, kandidátusival 86,2 ezren.

(zn.ua/Kárpátalja)