Ne higgyünk a hamis információknak! Menjünk el szavazni!

2015. szeptember 23., 11:10 , 767. szám

2015. október 25-én Ukrajnában helyhatósági választásokat tartanak.

A szakértők többsége nehéz kampányt jósol. Ebbe az irányba hat a külső és az országban kialakult belpolitikai helyzet egyaránt. A szakértők különféle manipulációkra, a választók megvesztegetésére és a pártokon belüli küzdelemre figyelmeztetnek.

Annak érdekében, hogy a szavazók távol maradjanak a választásoktól, félrevezető információk terjesztésétől sem riadnak vissza. Egyebek mellett az a szóbeszéd járja, hogy minden hadköteles korú férfit, aki megjelenik a szavazókörzetekben, jegyzékbe vesznek, amelyet azonnal továbbítanak a hadkiegészítő parancsnokságra.

A Karpatszkij Objektív hetilap Petro Marko alezredest, a Kárpátaljai Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság vezetőjének személyzeti ügyekért felelős helyettesét kérte fel arra, hogy kommentája ezeket az információkat.

Petro Marko a következőket mondta el a lapnak:

„Volt már nálunk elnökválasztás és parlamenti választás is. Akkor olyan híreszteléseket terjesztettek, hogy amint a sorköteles korú vagy hadköteles személyek megjelennek a szavazókörzetekben, azonnal, majdhogynem bilincsben viszik a hadkiegészítő parancsnokságra, és vezénylik a hadseregbe őket. Tudjuk, hogy azokon a választásokon egyetlen hasonló tényt nem rögzítettek, bár villámgyorsan terjedtek az erre vonatkozó pletykák.

Ugyanez a helyzet most is. A hadkiegészítő biztosoknak nincs semmiféle megbízásuk és felhatalmazásuk arra, hogy bárkit akkor hívjanak be, amikor szavaz. A polgárok tehát nyugodtan felkereshetik a szavazókörzeteket.

Még egy momentum. Véget ért a mozgósítás hatodik hulláma. Így az elnök rendeletéig a további mozgósításról senkinek sincs joga mozgósítani senkit. Ugyanakkor októberben–novemberben kerül sor nálunk a sorkötelesek behívására katonai szolgálatra a fegyveres erőkhöz és egyéb fegyveres alakulatokhoz. Vagyis a 20 és 27 év közötti személyek behívására kerül sor. De kiértesítésük és a behívók kézbesítése, a hadkiegészítő parancsnokságokra, orvosi vizsgálatra vezénylésük a megállapított rend szerint fog megtörténni: munka- és lakóhelyük szerint. Arról viszont nincs szó, hogy ez a választásokon történjen meg.”

Levonható a következtetés, hogy minden öntudatos ukrán állampolgárnak teljesítenie kell állampolgári kötelességét, nem dőlve be a különböző hamis információknak.

(Karpatszkij Objektív/Kárpátalja)