Orbán Viktor kéri a kárpátaljai magyarokat, vegyenek részt a választáson

2015. október 20., 16:31 , 771. szám

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte kedden a kárpátaljai magyarokat, hogy feltétlenül vegyenek részt a hét végi ukrajnai önkormányzati választásokon, és adják le voksaikat a magyar listákra. A kormányfő erről annak kapcsán beszélt, hogy az Országházban fogadta Brenzovics László parlamenti képviselőt, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét.

A találkozón a felek áttekintették a kárpátaljai helyzetet, különös tekintettel a megye magyarságának problémáira. Értékelve az elmúlt hónapok során megvalósított programokat, Brenzovics László köszönetet mondott Orbán Viktornak az anyaország támogatásáért. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón is jelezte, a magyar kabinet döntése nyomán az idén jelentős támogatásban részesültek a kárpátaljai magyar pedagógusok, egészségügyi dolgozók és azok a szülők is, akiknek gyermekei magyar óvodába járnak. Mindez különösen fontos volt, mert az ukrajnai gazdasági válság miatt ezek az intézmények ellehetetlenültek volna, és nagymértékben erősödött volna az értelmiség elvándorlása Kárpátaljáról – mondta a KMKSZ elnöke.

A magyar kormányfő a jövő évi elképzelésekről szólva arról biztosította vendégét, hogy Magyarország változatlanul a kárpátaljai magyarság mögött áll, így számíthatunk az idei programok folytatására, illetve újabbak indítására.

Az országházi megbeszélésen részt vett Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke.   

A találkozót követően Orbán Viktor újságíróknak kifejtette: Fontos, hogy a kárpátaljai magyarok kellő súllyal, tekintéllyel és jó minőségben legyenek képviselve az önkormányzatokban. A kormányfő azokat a magyarokat is buzdította a választási részvételre, akik Ukrajnából Magyarországra mentek, ott élnek, tanulnak vagy dolgoznak, de joguk van szavazni Ukrajnában.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Ukrajna átalakulófélben van, és „egy átalakulófélben lévő országban minden választásnak nagy jelentősége, esetenként döntő jelentősége lehet”. Szerinte ilyen választás lesz a hétvégén esedékes önkormányzati voksolás is.

Kárpátalja támogatásáról szólva azt mondta, a magyar kormánynak nem volt nehéz dolga, mert a kárpátaljai magyar szervezetek, például oktatási intézmények és a KMKSZ, kész terveket tettek le a kabinet asztalára az ottani magyar közösségek megsegítéséről.

„Magyarországon sem könnyű a helyzet, itt is vannak mindig gazdasági nehézségek, de ezeket nem lehet egy lapon említeni azokkal a bajokkal, amelyek a kárpátaljai magyarokat meg az ott élő ukránokat nap mint nap gyötrik” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök Európa fontos régiójának nevezte Kárpátalját, hangsúlyozva, hogy az ukránokkal való barátság, együttélés és együttműködés komoly érték, „szeretnénk ezt fenntartani a jövőben is”. Ezért a magyar kormány olyan programokat is hirdet, amelyek egész Kárpátalja fejlesztését célozzák – közölte.

(MTI/zzz)