Afrikai sertéspestis

2012. augusztus 10., 10:00 , 604. szám

Hallottam, hogy Zaporizsja megyében a múlt héten egy Ukrajnában még újnak számító disznóbetegség, az afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét. Érdekelne: hogyan kerülhetett be országunkba ez a kór, minket, kárpátaljai állattartó gazdákat is fenyeget-e az a veszély, hogy nálunk is megjelenik a nevezett betegség, illetve melyek a tünetei, és lehet-e valamit tenni a fertőzött állatok meggyógyításáért? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy nagyberegi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre Cseh László, a Beregszászi Állategészségügyi Központ állatorvosa válaszol.

– Az afrikai sertéspestist először Kenyában írták le még a gyarmati időkben, 1921-ben, Európában elsőként Portugáliában támadta meg a disznókat 1957-ben, majd Spanyolországban 1960-ban, a velünk határos Oroszországot pedig 4-5 éve érte el, s a szomszédos országban egyelőre nem tudják megakadályozni a betegség terjedését – indítja beszélgetésünket az állatgyógyász. – Ez a kór a vaddisznók és a házi sertések egyik bevérzéses, fertőző betegsége, mely az esetek túlnyomó többségében a megbetegedett állat elhullásával végződik. A kórokozója egy DNS-t tartalmazó vírus, mely a rothadó húsban négy, a füstölt sonkában öt-hat hónapig megőrzi a fertőzőképességét, a talajban nyáron száz, télen pedig akár kétszáz napig is életképes marad. A vaddisznók esetében kullancscsípés útján is terjed, míg a házi sertések rovarcsípés következtében fertőződnek meg, vagy úgy, hogy az egészséges jószágok esznek a beteg állatok kiprüszkölt orrváladékával, felköhögött nyálával megfertőzött táplálékból.

– Milyen tünetek jelzik a sertések megbetegedését?

– Attól függően, hogy mennyire virulens a vírustörzs, 4–9 napig tart a lappangási idő. Ezt követően a gyors lefolyású kór esetében 40-41 Celsius-fokra szökik fel a beteg jószág testhőmérséklete, étvágytalanná válik, a füleken és a has alján vörös vagy liláskékes foltok, a bőrfelületen pedig bevérzések jelennek meg. Az állat lefekszik, alvadt véres csíkokat, alvadt vérdarabkákat tartalmazó híg székletet ürít. A lassú lefolyású betegség esetén váladék kezd folyni a fertőzött sertés orrából, a szem kötőhártyája begyullad, s orrvérzés lép fel. A gyors lefolyású afrikai sertéspestis 4-5 nap, a lassú lefolyású egy hét alatt végez a jószággal.

– Miként kerülhetett be Ukrajnába a kór, vidékünkön is megjelenhet-e, s van-e mód a beteg állat meggyógyítására?

– Feltehetően turisták hozták be külföldről, a vírust tartalmazó sonkával, szalonnával, sertéshússal, s akár egy fertőzött kolbászt tartalmazó szendvics áthozatala is elegendő ahhoz, hogy megjelenjen a betegség. Sajnos, máig sem sikerült kifejleszteni sem a kór gyógyszerét, sem a megbetegedést megelőző védőoltást. Csak a beteg, illetve a megfertőződésnek kitett állatok elpusztításával és az elpusztult, elpusztított sertések elégetésével lehet megállítani a terjedését. Zaporizsja megyében Komisulatka faluban jelent meg – augusztus első napjaiban – az afrikai sertéspestis, ezért most húsz kilométeres körön belül minden környező településen elpusztítják a jószágokat, megsemmisítik a tetemeket, s egy évig tilos sertéstenyésztéssel foglalkozni. Reméljük, ilyen módon, a karantén szigorú betartásával megállítják a kór terjedését. Emellett nekünk itt, Kárpátalján vigyáznunk kell arra, hogy ne vásároljunk bizonytalan származási helyű, nem ellenőrzött sertéshúst, illetve sertéshústermékeket. Megszokott dolog ugyanis, hogy ha a vevőnek otthon van disznója (vagy vannak disznói), a vásárlónak nem tetsző részeket lefarigcsálják, és bedobják azokat a moslékba. Ám ha a beszerzett hús, szalonna vagy húskészítmény tartalmazza az afrikai sertéspestis vírusát, a gazdák megfertőzik a saját jószágaikat. S ugyancsak fontos, hogy a disznófarmok bejáratánál, kistermelők esetében pedig a disznóólak előtt helyezzenek el fertőtlenítőszerekből kialakított „szőnyeget”, idegent pedig ne engedjenek az ól (vagy az ólak) közelébe. A gazdák kérjenek tanácsot a helyi állatorvostól, milyen fertőtlenítőszerekre van szükség, az állatpatikákban pedig már megyénkben is bármelyiket megvásárolhatják az ajánlott vegyszerek közül.

Lajos Mihály