Megszerezhető-e a gyámság a rokkant gyermek felett?

2016. január 13., 10:49 , 783. szám

„Három gyermekünk született. A legkisebbet szinte már születése pillanatában rokkanttá nyilvánították. A feleségem hivatalosan is a gondozója lett. Nemrég a középső fiút szintén rokkanttá nyilvánították. Lehetek apaként én a középső fiú gyámja, vagy csak az anyja jogosult erre?”

Ukrajna polgári törvénykönyvének 58. paragrafusa értelmében gyámság az árva, vagy a szülői gondoskodástól megfosztott kiskorú és fiatalkorú személyek felett rendelhető el, valamint azon felnőtt korú természetes személyek felett, akiket cselekvésképteleneknek ismertek el, illetve akiknek korlátozták a polgári cselekvőképességét. A cselekvőképesség korlátozására, illetve a cselekvésképtelenség megállapítására egyedül a bíróság jogosult.

Bár a levélből ez nem derül ki egyértelműen, de nyilván arra gondolt az olvasó, hogy hivatalosan is a rokkanttá nyilvánított középső gyermekük gondozójává szeretne válni, ahogyan a felesége a kisebbik gyermek esetében. A szociális ellátás szabályai egyértelműen lehetőséget adnak arra, hogy adott esetben az apa is vállalhassa gyermeke gondozását, ami bizonyos kedvezményeket biztosít (például halasztást a mozgósítás alól), és az állam részéről havi pénzbeli ellátással is járhat a számára.

A gyámság kérdése apa és gyermeke vonatkozásában csak azután válhat aktuálissá, hogy a gyermek elérte a nagykorúságot, s olyan körülmények merülnek fel, amelyek a bíró szemében indokolttá teszik cselekvőképessége korlátozását, vagy a cselekvésképtelenség kimondását.

hk