Ingatlanadóról és bérleti díjakról döntött a Beregszászi Városi Tanács

2016. február 17., 09:32 , 788. szám

A Beregszászi Városi Tanács február 10-én tartotta soron kívüli tanácsülését, ahol a 11 megvitatott napirendi pont mellett döntöttek a város területén lévő ingatlanok és parkolóterületek adójának összegéről.

Az Ukrajnában jelenleg hatályos jogszabályok előírják, hogy vagyonadót vessenek ki a város területén található minden 60 négyzetméternél nagyobb lakásra, és minden 120 négyzetméternél nagyobb lakóházra. Valamint, ha valaki egy 300 négyzetméternél nagyobb lakással, vagy több olyan ingatlannal rendelkezik, amelyeknek az összterülete meghaladja a lakások esetében 300, a lakóházak esetében az 500 négyzetmétert, akkor a tulajdonosok az adó mellett évi 25 ezer hrivnya illetéket is kötelesek fizetni.

A tanács az ingatlanadó mellett jóváhagyta a városi földek bérleti díjának módosítását a vállalkozók és intézmények számára. A tanácsi határozattal szeretnék megtartani a helyi vállalkozásokat, valamint hozzájárulni ahhoz, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben is tovább tudjanak működni a város területén. A bérleti díjak csökkentésének mértéke a törvényeknek megfelelően 3%-tól 12%-ig terjed. A csökkentés alól kivételt képeznek a város területén lévő nagy jövedelemmel rendelkező benzinkutak. Ők mostantól a 12%-os adókategóriába tartoznak.

A város területén található, parkolóként használt területek – amelyek nem a város tulajdonát képezik, hanem helyi vállalkozásokét – bérleti díját is módosították: egy négyzetméterért a minimálbér 0,1 százalékát kell majd kifizetniük azoknak, akik parkolóként üzemeltetett területeket bérelnek. Emellett a tanács célszerűnek tartaná további fizetős parkolók létesítését.

A soron következő tanácsgyűlésre március 4-én kerül sor, amely alkalmával többek között városfejlesztési kérdésekkel foglalkozik majd a tanács. Várhatóan megvitatják a földkérdéseket, valamint a már egységes, kétnyelvű (magyar és ukrán) utcatáblák elhelyezésének programját is.

rsz