Április 15-től változott a nyugdíjak felszámításának rendje

2016. április 16., 11:01 , 797. szám

Életbe lépett Ukrajna törvényének Az általánosan kötelező állami nyugdíjbiztosításról módosítása, melynek értelmében a nyugdíjba vonuló polgárok a nyugdíjuk felszámításához ismét benyújthatják a jövedelemigazolást bármely hatvan hónapról a 2000. június 30-át megelőző időszakból – jelentette az UNIAN.

A hírügynökség tájékoztatása szerint a törvény mostantól lehetővé teszi a polgárok számára, hogy a 2000 előtti időszak bármely öt esztendejének jövedelmét figyelembe vegyék a nyugdíjuk kiszámításakor. A jogszabályok hasonlóan rendelkeztek 2016-ot megelőzően is, ám idén január 1-jétől csupán a nyugellátásra jogosultak 2000 utáni jövedelmére vonatkozó adatokat vették figyelembe – emlékeztet az UNIAN.

„Ennek következtében azok a nyugdíjasok, akiknek a nyugdíját 2015. december 31. előtt állapították meg, s azok, akikét 2016. január 1. után számították ki, egyéb azonos feltételek mellett is különböző nyugdíjat kaphattak” – írja a hírügynökség.

Előfordulhatott, hogy aki 2000 után az adók és illetékek megfizetése nélkül dolgozott, nyugdíjba vonulásakor a 2000 előtti jövedelme alapján kiszámított nyugdíjban részesült. Az a személy viszont, aki 2000 előtt azonos jövedelemmel rendelkezett ugyan, de 2000-et követően az adókat megfizetve folytatta a munkát, kisebb nyugdíjban részesülhetett, amennyiben 2000-et követően csökkent a fizetése. Annak ellenére is előállhatott ez a helyzet, hogy az utóbbi polgár többet fizetett be a költségvetésbe, mint az előbbi – mutat rá a törvénymódosítás indoklását ismertetve az UNIAN.

(unian.ua/Kárpátalja)