Őseink nyomában – lovasfesztivál Nagyszőlősön

2016. szeptember 21., 10:03 , 819. szám

Szeptember 17-én a nagyszőlősi Szelíd Lovas­központ szervezésében a város utcáit huszárok és lovas kocsik özönlötték el az Őseink nyomában elnevezésű lovasfesztivál keretében. Ugyanis a lovarda nyílt napot szervezett, mely által kicsiket és nagyokat is lóhátra, illetve lovaskocsizásra invitáltak.

A lovasmenet bejárta a város főbb pontjait, az autósok, járókelők nagy meglepetésére. A felvonulók előtt huszárruhába és magyar viseletbe öltözött fiúk és lányok lovagoltak, őket követték szép sorban a hintók és lovas kocsik. A felvonuló kocsikon népviseletbe öltözött legények, leányok és népzenészek ültek, a magyar népzene szépségét a Sodró együttes mutatta be.

A nagyszőlősi Szelíd Lovas­központ célja a lovaskultúra ápolása és átörökítése a fiatal nemzedék számára. A magyar kultúrkör szerves részét képezi a lovasvilág, hiszen őseink mindennapjaiban igen fontos szerepet töltöttek be a lovak. A központ kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínál hasznos programokat: lovas kirándulást, lovasoktatást és táborokat.

A bemutató nap a lovarda udvarában folytatódott, ahol különböző lovas műsorokat lehetett megtekinteni a központ voltizscsapatának közreműködésével. Volt itt díjugratás, futószárazás, ügetés, Vajda Rudolf huszár bemutatóját is megtekinthették az érdeklődők. A nap végén lehetőség volt kipróbálni a lovaglást is. Az esti órákban a beregszászi központú Sodró együttes tartott táncházat, amely során a jelenlévők megismerkedhettek a magyar tánckultúra szépségeivel. A lovasfesztiválon összesen 26 ló és kilenc szekér vonult fel, ami a lovarda és a helyi lovasok összefogásával valósult meg. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

/VE/