Csak a tulajdonos igényelhet szubvenciót?

2016. november 16., 08:41 , 827. szám

„Igényelheti a közüzemi szolgáltatások fizetésére igénybe vehető állami támogatást olyan személy, aki valójában nem is tulajdonosa még az adott lakásnak? Az a helyzet, hogy nemrég beköltöztünk az új lakásunkba, amelynek az építése hivatalosan még nem fejeződött be, így eddig a tulajdont igazoló okmányokat sem kaptuk meg.”

– Elvben igényelheti, mivel nem a tulajdonjogtól függ a szubvenció megítélése. A lakhatási és kommunális szolgáltatások díjának kompenzálására szolgáló szubvencióért bárki folyamodhat (akkor is, ha nem ő a tulajdonos), amennyiben az adott lakásba vagy lakóházba van bejelentve, s ő kötött szerződést a szolgáltatókkal a kommunális szolgáltatások nyújtásáról. Igényelheti a szubvenciót olyan személy is, akinek nem az adott lakásban (házban) van a bejelentett lakhelye, amennyiben bérleti szerződést kötött az ingatlan tulajdonosával, s a kommunális szolgáltatások számláit a nevére íratták át.

A szubvenció igényléséhez valójában mindössze két dokumentumra van szükség.

Először is, kérvényben kell igényelni a szubvenció megítélését a helyileg illetékes munkaügyi és szociális osztályon. A kérvényt-űrlapot annak a személynek kell kitöltenie és benyújtania, aki szerződést kötött a szolgáltatókkal a kommunális szolgáltatások nyújtásáról (vagyis akinek a nevére érkeznek a számlák, s aki azokért ténylegesen fizet), de az illető valójában mindazon személyek nevében kérvényezi a szubvenciót, akik az adott lakásban vagy házban vannak bejelentve (illetve akik ténylegesen ott laknak).

Másodszor, a szubvencióért folyamodó személyeknek – azaz mindenkinek, aki az adott lakóhelyiségben él – nyilatkozatot kell benyújtaniuk a jövedelmeikről és a kiadásaikról.

hk