A parlament meg akarja tiltani a fakitermelést az őserdők területén

2017. január 18., 14:17 , 837. szám

Ukrajna Legfelső Tanácsa keddi ülésén elfogadta első olvasatban a 4480. számú, Ukrajna bizonyos, az erdők védelmére vonatkozó jogszabályainak módosításáról a Kárpátok védelmére és fenntartható fejlődésére vonatkozó keretegyezménnyel összhangban című törvénytervezetet. A dokumentumra 235 honatya szavazott igennel – jelentette az RBK–Ukrajina.

A tervezet meghatározása szerint őserdőnek azok a természetes keletkezésű erdők minősülnének, amelyeket nem éri az emberi tevékenység közvetlen hatása kialakulásuk során. Az ilyen erdőkben a jövőben megtiltanák a fakitermelést és az irtás minden formáját.

Emellett a jogszabály intézkedések foganatosítását írná elő az őserdőkben rehabilitációjuk, minőségi összetételük javítása érdekében. Az őserdők védelmére, rehabilitációjára, az érett fa felhasználására vonatkozó előírások és szabályok megszegéséért magánszemélyekre az adózatlan minimális jövedelem (17 hrivnya) 500–1000-szeresének, tisztségviselőkre 1000–2000-szeresének megfelelő bírság kirovását tenné lehetővé a törvény.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, hogy korábban az Európai Unió részéről jelezték, az Ukrajnában a rönkfa exportjára bevezetett tilalom nem akadályozza meg a törvénytelen erdőirtást.

(rbc.ua/Kárpátalja)