A szavazási eredmények internetes továbbításának lehetőségét vetette fel a CVK elnöke

2017. január 18., 16:14 , 837. szám

A következő parlamenti választásokat nagy valószínűséggel ismét a vegyes választási rendszer alapján rendezik meg, de lehetséges volna teljes egészében komputerizálni a szavazatszámlálás eredményeinek továbbítását – közölte Mihajlo Ohendovszkij, a Központi Választási Bizottság (CVK) elnöke, aki szerdán fogadta Morten Enberget, az Európa Tanács kijevi irodájának vezetőjét, az ET főtitkárának megbízottját.

„Valószínűleg eljött az ideje, hogy tudatosítsuk, a következő parlamenti választásokra Ukrajnában ugyanazon választási rendszer alapján kerül sor, mint 2012-ben és 2014-ben” – jelentette ki a CVK elnöke, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Bár országunkban meglehetősen nehéz olyan politikust találni, aki ellenezné a parlamentnek nyílt pártlistás arányos választási rendszer alapján történő megválasztását, összehasonlíthatatlanul nehezebb felkutatni 226 ukrán képviselőt, aki kész volna megszavazni az erre vonatkozó törvényt” – tette hozzá.

Szavai szerint nemzetközi szervezetek, külföldi diplomaták és ukrán aktivisták is lobbiztak a nyílt pártlistás arányos választási rendszer bevezetése, és az ezen a modellen alapuló választási törvénykönyv elfogadása mellett.

„Véleményem szerint középtávon, az elkövetkező 2-3 évben végtelenül csekély a valószínűsége annak, hogy Ukrajna áttér a nyílt pártlistás arányos választási rendszerre. A választási törvénykönyv elfogadásáé még csekélyebb ” – közölte Ohendovszkij.

„Nem volna bölcs elgondolkodni azon, miként volna modernizálható az érvényes vegyes választási rendszer, pontosabban annak egyéni választókörzeti komponense, amely a legtöbb kritikát váltja ki az országon belül és külföldön egyaránt?” – vetette fel az elnök jelezve, hogy a CVK már elvégezte a szükséges elemző munkát, s a közeljövőben készen állnak majd a társadalom és a politikusok elé terjeszteni azon törvénymódosítások tervezetét, melyek lehetővé tennék a szavazási eredmények továbbítását az ország kis híján 30 ezer szavazókörzetéből közvetlenül a CVK-nak.

Elmondása szerint ezzel jelentősen csökkenthetők volnának minden jövőbeni választás költségei. Hozzátette: a CVK már a szavazás utáni napon, azaz hétfőn reggel közzétehetné a választások előzetes eredményét, s nem 10-15 nappal később, emellett a minimálisra csökkenne annak kockázata, hogy szavazókörzetekben utólag manipulálják a szavazókörzeti választási bizottságok jegyzőkönyveinek számait.

Ohendovszkij és Enberg megállapodtak abban, hogy márciusban közös konferenciát rendeznek nemzetközi szervezetek szakértőinek bevonásával a szavazási eredmények internetes továbbításának lehetőségeiről.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)