Újabb tűzszüneti megállapodás

2017. február 19., 18:15 , 841. szám

Megállapodás született egy újabb kelet-ukrajnai tűzszünetről a Moszkva által támogatott szakadárok és Ukrajna között múlt szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, miután egyeztetett egymással az ukrán, a német, a francia és az orosz külügyminiszter.

„Február 20-án életbe lép a fegyvernyugvási megállapodás és a nehézfegyverek (frontvonalról történő) visszavonása. (…) Aktívan támogattuk ezt a döntést, és világosan kifejeztük meggyőződésünket, hogy ezúttal nincs helye hibának” – mondta el Szergej Lavrov újságíróknak.

Az orosz külügyminiszter szerint kisebb előrelépés történt a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott, a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoportnak alárendelt, humanitárius kérdésekkel foglalkozó munkacsoportban is, így a konfliktus szereplői egyeztették az általuk fogva tartottak listáit, egy későbbi fogolycsere reményében. Moszkva úgy látja, hogy a felek meg fognak tudni állapodni a kérdésben – tette hozzá.

Értesülések szerint az Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország részvételével, úgynevezett normandiai formátumban tartott tanácskozáson egyeztettek arról is, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek lehetővé kell tenni a tűzszünet és a fegyverrendszerek kivonásának ellenőrzését. A Vöröskereszt emellett humanitárius hozzáférést kapna a válságövezethez.

Az orosz külügyi tárca vezetője mindössze percekkel azt követően nyilatkozott, hogy ukrán kollégája, Pavlo Klimkin újságírókkal közölte: „egyáltalán nem tették boldoggá” a szombati tanácskozás eredményei. „Jelentős eredményre van szükségünk, nem csak néhány nyilatkozatra” – mondta.

Utóbb kiderült, Klimkinnek valóban nem sok oka lehet az boldogságra, hiszen február 20-án a tervekkel ellentétben mégsem lépett életbe a tűzszünet. A terrorellenes művelet (ATO) vezérkarának február 21-i összesítése értelmében az előző napon a szakadárok 74 alkalommal vették tűz alá a kormányerők állásait, egyebek mellett 120 és 82 mm-es aknavetőkből is. Az ellenséges tűzben 9 ukrán katona megsebesült vagy megsérült.

Az el nem ismert DNR donyecki szakadár köztársaság részéről jelezték, hogy február 21-én kezdik meg a fegyverzet visszavonását a demarkációs vonaltól, ám ennek kedd esti lapzártánkig nem mutatkoztak egyértelmű jelei.

Ugyancsak a hétvége híre, hogy Moszkvában bejelentették: Oroszország átmenetileg elismeri a kelet-ukrajnai szakadár területek polgári hatóságai által kiállított hivatalos iratokat. A Vlagyimir Putyin orosz elnök által múlt szombaton aláírt rendelet értelmében a kelet-ukrajnai válságövezet lakói vízum nélkül, a szakadár területek hatóságai által kiállított személyazonosító igazolványok birtokában szabadon utazhatnak Oroszország területére, emellett munkát vállalhatnak, és tanulhatnak is ott.

A Kreml honlapján közzétett rendelet szerint az orosz hatóságok időlegesen elismerik a többi között azokat a diplomákat és okleveleket, születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatokat, valamint járműrendszámokat, amelyeket az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok hatóságai állítottak ki a területükön lakók számára.

A Kreml közölte: a rendelet a kelet-ukrajnai helyzet minszki békemegállapodások alapján történő politikai rendezéséig marad hatályban.

„Ez számomra újabb bizonyíték az orosz megszállásra, illetve Moszkva nemzetközi jogsértésére” – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök Münchenben, az orosz elnök rendeletére reagálva. Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint Porosenko nagyon szimbolikusnak nevezte, hogy mindez cinikus módon, a müncheni biztonsági konferencia idején történt.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) vezetője szerint „ez az intézkedés teljesen semmibe veszi a minszki folyamatot”. Ihor Plotnyickij luhanszki vezető ugyanakkor üdvözölte Putyin döntését, és elmondta, hogy hisz Luhanszk és Oroszország elválaszthatatlan jövőjében.

Franc Klincevics orosz szenátor, az orosz felsőház védelmi bizottságának első elnökhelyettese szerint Putyin rendelete válasz a Donyec-medence ellen érvényben lévő teljes ukrán blokádra. Moszkvai nyilatkozatában Klincevics azt hangoztatta, hogy ez nem politikai, hanem tisztán humanitárius lépés volt.

(MTI/unian.ua/pravda.com.ua/szcs)