Nosztalgiavonattal az isonzói csaták helyszíneire

Olvasói levél

2017. július 27., 13:41 , 863. szám

A KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének tagjai, az alapszervezeti elnökök javaslatára, a HUN.iN.EU – a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért Alapítványnak köszönhetően Isonzó Expressz 2017 MÁV-nosztalgaiutazáson vehettek részt. Az utazóknak csak a budapesti oda-vissza út, az ebédek, továbbá a fakultatív programok költségeit kellett állniuk. Pappné Farkas Klárával, a Külügyi Igazgatóság Nemzeti Integrációs Irodájának főosztályvezető asszonyával, valamint Szabó Ádámmal, az Országgyűlés Hivatala Külügyi Igazgatósága Nemzeti Integrációs Irodájának munkatársával egyeztetve, névsor-javaslattételre került sor, amiről a kuratórium tagjai pozitívan döntöttek, így hét kárpátaljai személy vehetett részt az utazáson. Ezután a résztvevőknek a KMKSZ alapszervezeteiben kifejtett tevékenységükről kellett beszámolniuk. Összesen 51 külhoni magyar utazhatott a nosztalgiavonaton. Az utazás célja többek között az anyaországi és külhoni magyarok közötti összetartozás erősítése volt, továbbá a közös megemlékezés, amely több generációt érintett.

Az Isonzó Expressz vonat a hajnali órákban indult Budapest Kelenföldi pályaudvaráról, és az első megálló Most na Sociban volt, ahol szlovén–magyar katonai ünnepségre és koszorúzásra került sor. A megemlékezésen beszédet mondott dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, valamint Milan Brglez, a Szlovén Parlament elnöke. Az ötnapos utazás második napján a cerjei kilátót és emlékművet tekintettük meg, továbbá többek közt a Monte San Michele magaslatán tettünk sétát, miközben történészek rövid I. világháborús ismertetőjét hallgathattuk, valamint Fogliano és Redipuglia katonatemetőinek látogatása során a Himnusz eléneklése után nemzeti színű szalagot tűztünk fel az emlékműre. A harmadik napon következett a caporettói program, amely során a Kluze erődhöz látogattunk el, továbbá a Kobaridi Múzeumban is megfordultunk, amely az I. világháborús isonzói front eseményeit idézi fel. Végül a Kolovrat-hegyről a környék panorámájában gyönyörködhettünk. A negyedik napon fakultatív programra került sor, amely során a velencei programot és a postojnai cseppkőbarlangos látogatást választottuk. A visszautazás az ötödik napon történt, a vonaton Csik János és barátai műsorát hallgathattuk az Orfeum kocsiban, valamint történelmi előadásokon is részt vehettünk.

A 12 órás utazás után Budapest Kelenföldi pályaudvarán búcsúztunk egymástól.

A kárpátaljai résztvevők nevében köszönetet mondunk mindazoknak, akik a nosztalgai­utazást szervezték, támogatták és előadásaikkal élményszerűvé tették.

Kékesi Tímea,
Baczayné Erdő Aranka