Elkezdődött a beszkidi vasúti alagút építése

2012. február 17., 09:00 , 579. szám

A Lvivi Vasút megkezdte egy közel két kilométer hosszú új alagút építését a Kárpátok Beszkid-hegységében, a munkálatok a tervek szerint 2015-ben fejeződnek be.

Volodimit Harlan, a lvivi vasúttársaság beszkidi alagút építéséért felelős osztályvezetője február 14-én Lembergben (Lviv) közölte: az építkezés helyszínén már 17 ezer köbméter földet mozgattak meg, lefektettek három, összesen 950 méter hosszú ipari vágányt, s elkezdődött az odavezető utak építése is. Emlékeztetett, hogy az előkészületi munkálatok a nehéz hegyi terepviszonyok miatt ez év végéig tartanak majd – adta hírül a nyugat-ukrajnai zaxid.net hírportál.

Az új beszkidi alagút 1822 méter hosszú lesz, Ukrajnában a második leghosszabb ilyen létesítmény, amelynek fel kell majd váltania a mellette párhuzamosan húzódó, 125 éves, balesetveszélyessé vált régi alagutat. A 102 millió euróba kerülő beruházásnak 2015-ben kell befejeződnie.

Az alagútépítés idei munkálatait 353 millió hrivnyára tervezik, ebből 250 milliót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank nyújtott hitelként Ukrajnának.

Az új beszkidi alagút részét képezi majd az 5. számú páneurópai közlekedési folyosónak. A megépítésétől Ukrajnában azt remélik, hogy hozzájárul az Európa és Ázsia közötti áruszállítások fellendítéséhez és az országba irányuló külföldi befektetések növekedéséhez. Jelentősen rövidülhet a vonatok menetideje is, amely Ungvár és Kijev között jelenleg 16–18 óra egy irányban.

(Kárpátalja/MTI/zaxid.net)