Az IMF ragaszkodik hozzá, hogy az ukrán vállalásokkal összhangban lévő törvény szülessen a korrupcióellenes bíróságról

2018. március 9., 20:08

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ragaszkodik hozzá, hogy Ukrajna olyan törvényt fogadjon el a korrupcióellenes bíróságról, amely megfelel az országnak az EFF együttműködési program keretében vállalt kötelezettségeinek – jelentette a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

„Folytatódnak a tárgyalások az ukrán kormányzattal. Kérésükre az IMF szakértőinek csoportja felkereste Kijevet az EFF program által előirányzott reformok technikai kérdéseinek megvitatására, beleértve a korrupcióellenes bíróságról szóló törvénytervezetet. A látogatás eredményei alapján a szakértői csoport bejelentette, hogy további erőfeszítések szükségesek az elhalasztott, a program céljainak eléréséhez nélkülözhetetlen intézkedések megvalósítása terén, többek között az energetikai és a pénzügyi szektorban, valamint ami a korrupcióellenes jogszabályok elfogadását illeti” – közölte Gerry Rice, az IMF hivatalos képviselője hagyományos washingtoni sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a fentiekből kiindulva egyelőre nem született döntés az IMF-küldöttségnek az EFF program soros felülvizsgálatának keretében esedékes következő kijevi látogatásának időpontjáról.

A DT emlékeztet, hogy a Legfelső Tanács március 1-jén első olvasatban elfogadta a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság felállításáról szóló törvényt. A portál szerint a jogszabálytervezetet várhatóan módosítani fogják a második olvasatban való tárgyalása előtt.

A minap ugyanakkor Petro Porosenko elnök a Financial Timesnak adott interjújában kijelentette, az IMF és az Európa Tanács Velencei Bizottságának követelése, hogy a nemzetközi adományozók befolyással lehessenek a korrupcióellenes bíróság bíráinak megválasztására, sérti Ukrajna szuverenitását.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztetett, Petro Porosenko még tavaly decemberben benyújtotta a Legfelső Tanácsnak a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot. Ukrajna egy sor külföldi partnere szigorú elvárásokat fogalmazott meg a törvénytervezettel kapcsolatban. Az IMF szerint azonban Kijev korábbi vállalásai ellenére a dokumentum jelenlegi formájában nem felel meg a Velencei Bizottság által megfogalmazott ajánlásnak. Később a Világbank is megfogalmazta elvárásait, jelezve, hogy 800 millió dollárnyi hitel folyósítása a tét. Az Európai Unió szintén bírálta az elnöki adminisztrációt a törvénytervezet miatt.

Mint ismeretes, az EFF program sikeres felülvizsgálata a feltétele annak, hogy az IMF folytassa Ukrajna hitelezését.

(zn.ua/epravda.com.ua/Kárpátalja)