Az ukrán munkavállalók többsége csak néhány hónapra utazik Lengyelországba

2018. március 29., 14:03 , 898. szám

A legtöbb ukrán munkavállaló (60%) rövid időre, 1–3 hónapra vállal munkát Lengyelországban – közölte Olekszij Antipovics, a Rejting szociológiai csoport vezetője az UNIAN sajtótájékoztatóján, ismertetve a lengyel Personnel Service cég megrendelésére az elmúlt öt év során Lengyelországban munkát vállaló ukrán polgárok körében készített felmérést.

Antipovics jelezte azt is, hogy a megkérdezettek majd 60%-a öt év alatt átlagosan közel három alkalommal utazott Lengyelországba munkát vállalni, míg negyedük legfeljebb egyszer, 16% pedig ötnél több alkalommal és csupán 7%-uk dolgozik ott állandó jelleggel.

A szakértő elmondása szerint az ukránok 77%-a fizikai munkát végez Lengyelországban, 16% a szolgáltató iparban helyezkedik el, csupán 3% végez szellemi munkát és 1% tölt be vezető tisztséget.

Az ukrán munkavállalók többsége a mezőgazdaságot (34%) és az építőipart (32%) választja, 8% háztartási munkát végez, 7% éttermekben helyezkedik el, 5% idős embereket gondoz.

Mint elhangzott, a megkérdezett ukrán „migráns munkavállalók” közel 62%-a azt tervezi, hogy csak dolgozni fog Lengyelországban, s mindössze 11% szándékozik letelepedni ott. 53% elsősorban a földrajzi közelség miatt választja Lengyelországot, 44% számára a magasabb keresetek vonzók, a harmadik meghatározó tényező az országválasztásban (34%), hogy jelentéktelen a nyelvi akadály.

Az UNIAN emlékeztet, hogy az Ukrán Nemzeti Bank 2 milliárd dollárral 9,3 milliárdra javította nemrég a 2017 során Ukrajnába irányuló privát pénzátutalások összegét, ami a GDP 8,4%-ának felel meg. Bartosz Cichocki lengyel külügyminiszter-helyettes korábban azt mondta, az ukrán munkavállalók 2017-ben 12 milliárd zlotyt utaltak át Lengyelországból Ukrajnába, ami az ukrán GDP 3-4%-ának felel meg.

(unian.ua/Kárpátalja)