Az EBESZ elnöke sajnálja, hogy Ukrajna nem enged a választásokra orosz megfigyelőket

2019. február 18., 17:52

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ismét mélységes sajnálatának adott hangot, amiért Ukrajna úgy határozott, hogy nem enged orosz megfigyelőket az elnökválasztásra – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Az EBESZ-ben a soros elnöki tisztséget betöltő Miroslav Lajčak szlovák külügyminiszter, aki február 17-én Brüsszelben találkozott ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel, emlékeztetett, az EBESZ tagországai kötelezettséget vállaltak arra, hogy megfigyelőket hívnak meg a többi tagországból.

„Továbbra is meggyőződésem, hogy ha nem kap akkreditációt az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának minden megfigyelője, az az EBESZ-ben vállalt kötelezettségek megszegése, s így nem felel meg az EBESZ, Ukrajna és az ukrán nép érdekeinek” – idézi Lajčákot a szervezet sajtószolgálata.

Lajčák közölte, az EBESZ-ben arra számítanak, hogy Kijev „konstruktív együttműködést” fog folytatni a szervezettel. Hozzátette, a héten Moszkvában meg kívánja vitatni az ukrajnai és az ország körüli helyzetet Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Pavlo Klimkin korábban arról beszélt, Oroszország nemcsak a parlamenti és az elnökválasztásokba készül beavatkozni, hanem az azután következő helyhatóságiakba is. Szerinte Moszkva minden lehetséges módszert fel fog használni az ukrajnai helyzet befolyásolására.

Az UNIAN emlékeztet, a Legfelső Tanács február 7-én törvényben tiltotta meg, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként vegyenek részt az ukrajnai elnök-, parlamenti és helyhatósági választásokon.

(unian.ua/Kárpátalja)