Milyen esetben kaphat antibiotikumos injekciót egy két év körüli gyermek?

2011. szeptember 30., 10:00 , 559. szám
Dr. Kovács Mária gyermekorvos, a Szürtei Orvosi Rendelő főorvosa

Mint régi előfizetőjük, önök révén szeretném megtudni, hogy ha az orvos első ízben ír fel antibiotikumot tartalmazó injekciót egy kétéves gyermek számára, a gyógyszer beadása előtt szükséges-e elvégezni egy próbát a klinikán – fordult levélben szerkesztőségünkhöz egy olvasónk. Kérdéseit és a kapcsolódó kérdéseket dr. Kovács Mária gyermekorvoshoz, a Szürtei Orvosi Rendelő főorvosához továbbítottuk.

– A próba nem minden esetben indokolt – magyarázza a szakember. – Csak akkor tartjuk szükségesnek, ha a gyermeknél már korábban is allergiás reakciót váltott ki valamilyen antibiotikumos injekció, aminek szerepelnie kell a beteg anamnézisében (kórelőzmény-leírásában). Amennyiben nem találunk erre való utalást, nyugodtan beadhatjuk a gyógyszert, ha viszont korábban már problémát okozott valamilyen baktériumölő orvosság a szervezetben, akkor az injekció beadása előtt a szülőknek az illetékes járási kórház allergológusához kell fordulniuk gyermekükkel, aki minimális dózisban a kis páciens bőre alá juttatja a családorvos által felírt antibiotikumot (ez az ún. pirkéhez hasonló próba), s ha öt–tíz percen belül a kezelt bőrfelület megpirosodik, akkor igazolást nyer, hogy a gyermek allergiás az adott gyógyszerre, így a továbbiakban azt már nem lehet neki beadni, helyette más baktériumölő készítményt kell bevetni a betegség elleni harcban. Amellett pedig a szakorvos vérelemzést végez, elkészítve a beteg vérképét, amiből észre lehet venni azokat az elváltozásokat, melyek arra utalnak, hogy a vizsgált személy hajlamos allergiás reakciókra.

– Milyen esetekben indokolt az antibiotikumokat tartalmazó injekciók alkalmazása, s milyen allergiás reakciókat válthatnak ki ezek, ha a beteg szervezete nem tűri el az adott gyógyszert?

– Amennyiben valamilyen gyulladás alakult ki a beteg szervezetében, s bakteriális fertőzést mutattunk ki nála (ezt jelezheti például a tartós lázzal járó meghűlés), akkor már kétéves kor előtt is indokolt az antibiotikumos injekció beadása. Előfordulhat, persze, hogy míg korábban egyetlen gyógyszer sem okozott allergiás reakciókat, a legújabban felírt orvosság mégis előidézheti ezeket. Enyhe esetben kiömlik a gyermek bőre, csalánkiütések jelennek meg rajta, a legsúlyosabb reakció pedig az allergiás sokk, amikor is a családorvosnak azonnal speciális gyógyszert tartalmazó injekciót kell beadni a betegnek, hogy megszüntesse a stresszes állapotot, s kórházba kell utalni a pácienst, ahol megfigyelés alatt tartják, s tablettákat, illetve injekciókat írnak fel a számára. Bármilyen orvosság kiválthatja az allergiás reakciót, a terápia időtartama pedig a gyermek szervezetének az állapotától, valamint magától a kórtól függ. Ha viszont enyhébb tünetek jelzik a gyógyszerallergiát, akkor nem kell befeküdni a kórházba, elég, ha 3–5 napig tartó gyógyszeres kezelésnek vetik alá a pácienst.

Lajos Mihály