Magyarországon táborozik az ATO által érintett gyermekek idei legnagyobb csoportja

2019. szeptember 3., 22:41 , 971. szám

A magyar kormány jóvoltából idén a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett 242 gyermek üdülhetett a Velencei-tónál. Az utolsó, legnagyobb, 100 fős csoport elutazása alkalmából augusztus 30-án, pénteken az ungvári járási Homokon sajtókonferenciát tartottak a szervezők. Amíg az Ukrajna 15 régiójából érkezett 90 gyermek és 10 kísérőjük a Panszka Vtyiha étteremben elfogyasztotta a reggelit, az újságírók tájékozódhattak az ATO-s gyermekek magyarországi táboroztatásának részleteiről.

Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja ismételten kihangsúlyozta, hogy Magyarország Kormánya a kelet-ukrajnai harcok kitörése óta egyik fontos feladatának tekinti, hogy segítséget nyújtson a szomszédos országnak.

– Magyarország Kormánya a kelet-ukrajnai harcok 2014-es kezdete óta támogatja az érintett ukrán gyermekek magyarországi nyári táboroztatását. Az elmúlt öt évben Ukrajna valamennyi megyéjéből utaztattak gyermekeket magyarországi nyári táborozásra, ahol számos érdekes programot szerveztek számukra. Elsősorban azoknak a gyerekeknek szeretnénk néhány felhőtlen napot szerezni, akiknek valamelyik családtagja részt vett, vagy esetleg meghalt a kelet-ukrajnai harcokban. Az elmúlt évek során több mint kétezer gyermek vehetett részt magyarországi üdültetésben a program keretében – foglalta össze röviden az elmúlt időszakot, és kitért az idei nyári üdültetési projektre. Elhangzott, hogy idén a magyar kormány által biztosított harmincötmillió forintos keretből kettőszáznegyvenkét gyerek pihenhetett.

– Magyarország mint Ukrajna szomszédja, azt szeretné, ha beteljesülne az az álom, amit az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij augusztus 24-i ünnepi beszédében mondott: „Ukrajnában legyen béke.” Mi azt szeretnénk, hogy ha ezeknek a gyermekeknek valaha könny jelenik meg a szemében, az örömkönny legyen – zárta gondolatait a diplomata, és kiemelte, hogy a program nem valósulhatott volna meg az ukrán szervezők, segítők nélkül. Köszönetet mondott Vaszil Visivanyuknak, Magyarország ivano-frankivszki tiszteletbeli konzuljának, Volodimir Csubirko társszervezőnek az áldozatos munkájukért és erőfeszítéseikért, valamint Szuperák Brigittának, aki a magyar oldalról koordinálta a kezdeményezést.

– Több éve részt veszek ebben a programban – jegyezte meg Szuperák Brigitta, a Magyar Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója. – Eleinte táborvezetőként, most már szervezőként, de így is rendszeresen ellátogatok a gyerekekhez és szoros kapcsolatban vagyok velük, illetve az ottani szervezőkkel, így biztosított a zökkenőmentes munka.

Az ukrán szószóló köszönetet mondott a támogatóknak, majd felsorolta azokat a színes programokat, amelyek a gyerekekre várnak. Megtudhattuk, hogy az ukrán gyerekek egy hét alatt részt vesznek hajókiránduláson, budapesti városnézésen, parlamenti látogatásra és állatkerti kirándulásra viszik őket, sárkányhajózhatnak, valamint helyi túrákat szerveznek számukra, ellátogatnak a Gárdonyi-házba és a dinnyési rönkvárba. Ezenkívül ajándékokat is kapnak, amelyek idehaza sokáig emlékeztetik majd őket a magyarországi üdülésükre.

Vaszil Visivanyuk, Magyarország ivano-frankivszki tiszteletbeli konzulja, aki Ukrajnában a gyermekcsoportok magyarországi utazását szervezi, köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és Magyarország Ungvári Főkonzulátusának az ukrán gyermekek magyarországi üdültetésének támogatásáért. Elmondása szerint eddig a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett 3500 gyermek üdült egy-egy hétig Magyarországon, ahonnan életre szóló élményekkel és kellemes emlékekkel tértek haza.

Volodimir Csubirko társ­szervező megköszönte a magyar kormánynak a támogatást, amit az elmúlt öt évben nyújtott. A kárpátaljai politikus hozzátette, hálás azért, hogy Magyarország a két ország közötti politikai feszültség ellenére ilyen fontos missziót végez évek óta és kiemelte annak a jelentőségét is, hogy a különböző ukrajnai megyékből érkező gyerekek megismerkedhetnek, tapasztalatot cserélhetnek a magyarországi nyaralás idején.

R. V.