Erfán Ferenc festőművész egyéni tárlata nyílt meg a Rákóczi-főiskolán

2019. szeptember 25., 16:06 , 975. szám

Megnyitotta újabb tárlatát a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) kedden a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold kiállítótermében. Ezúttal a Társaság alapító tagja, az idén 60. születésnapját ünneplő Erfán Ferenc festőművész alkotásaiból válogatott műveket mutatnak be.

Erfán Ferenc tíz évvel ezelőtt mutatkozott be a beregszászi művészetkedvelő közönség előtt, amikor a főiskola Esztergom termében nyílt kiállítása. A művész Boksay József tájképfestő és grafikus, a kárpátaljai festőiskola kiemelkedő képviselőjének keze alatt sajátította el a festészet alapjait, amely megmutatkozik Erfán Ferenc művészetében. Pályaválasztása során meghatározó szerepet töltött be az otthoni légkör; eredetileg restaurátor szeretett volna lenni, végül a Kijevi Sevcsenko Köztársasági Festőiskolán szerezte meg első festőszakdiplomáját, majd a Lembergi Iparművészeti Főiskola kerámia szakán diplomázott. Festészete a kárpátaljai festőiskola hagyományaira, Boksay József naturalista ábrázolásmódjára, valamint a belső tájak és képek impresszionista és posztimpresszionista alkotásmódjára épül. Képein a bravúros megoldású portrék mellett megelevenedik a kárpátaljai táj és különböző csendéletek. Jelentős szerepet vállal Kárpátalja kulturális életében: amellett, hogy a RIT alapító tagja, 1993-tól a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társaságának tagja, 2001-ben létrehozta a Boksay József Alapítványt, 2005–2011 között a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) társadalmi szervezet tagja, 2011-től az MMA rendes tagja, 2009-től a Kárpátaljai Boksay József Szépművészeti Múzeum igazgatója.

Az egyéni tárlat ünnepélyes megnyitóján Benkő György festő, a RIT alapító tagja, a főiskola nyugalmazott tanára osztotta meg gondolatait a kiállított alkotásokat illetően. Erfán Ferenc a festészet „mindent tudója”, hiszen a miliőből elveszi azt, amire szüksége van, s a benne rejlő kifinomult ösztönnel, nagyvonalú eleganciával vászonra viszi – jellemezte a művészt.

Köszöntötte a megjelenteket Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, aki nagyszabású és reprezentatív kiállításnak nevezte a RIT legfrissebb tárlatát. „Szükség van a művészet transzformáló, humánus értékeket kifejező gyógyító hatására itt, Beregszászban” – fogalmazott a főkonzul, majd hozzátette: a Rákóczi-főiskola hatalmas szerepet tölt be ebben, hiszen számos kiállításnak ad otthont. „Erfán Ferenc képei valóban nagyszabásúak és nagyszerűek. A táj önmagában is szép, de itt nem csak erről van szó: ahol esetleg nem látható maga az ember, ott is jelen van a festményekben – ez a humanizált, kárpátaljai táj” – fűzte hozzá.

Ezután az kiállított művek alkotója, Erfán Ferenc szólt a megjelentekhez és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a tárlat megvalósításában. Elmondta, hogy a főiskola kulcs­szerepet játszik a Vérke-parti város kulturális és művészeti életének felpezsdítésében.

Erfán Ferenc személye fontos szálat jelent a kárpátaljai művészeti életben, egyéni tárlata október 24-ig tekinthető meg a főiskolán.

lexi