Tudja, teszi, folytatja: de kinek az érdekében?

Gajdos István, Beregszász polgármestere, UMDSZ-elnök

2011. szeptember 9., 10:00 , 556. szám

Beregszász központjában, a Vérke-parton, a Fehér Kő étterem mellett éveken keresztül bekerítve állt egy földterület, melyet a városi tanács bérbe adott. Ez ügyben változás történt: a városi tanács augusztus 31-i ülésén a többség (UMDP, Jedinij Centr, Gajdos István polgármester) megszavazta a telek eladását.

Horkay Sámuel, a Beregszászi Városi Tanács KMKSZ-képviselőcsoportjának vezetője az események kapcsán lapunk érdeklődésére elmondta: „A telket egy „VVF” nevű, korábban Nasa Ukrajina-, jelenleg Jedinij Centr-közeli cég bérelte, körbekerítette, ám nem épített rá semmit. Gajdos István polgármester aztán többször is a városi tanács elé vitte a telekvásárlás ügyét (ugyanis a bérlő bejelentette, hogy a telket meg szeretné vásárolni), arra hivatkozva, hogy egy befolyásos parlamenti képviselő személyes kérésére teszi mindezt.”

„Mivel a bérlő nem teljesítette a vállalt feltételeket, a városi tanács felbontotta bérleti szerződését az említett céggel – folytatja Bocskor László, a városi tanács képviselője, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke. – A bérlő, a jedinij centres beállítottságáról ismert Trikur úr emiatt a tanács ellen pert indított, melyet a városi tanács első fokon elvesztett, majd megfellebbezett a feljebbviteli bíróságnál. Két hónappal ezelőtt azonban a városi tanácsban – noha a KMKSZ-képviselőcsoport mindezt ellenezte – a többség olyan határozatot szavazott meg, mely szerint a fellebbezést visszavonták.”

„Az augusztus 31-i tanácsülésen – teszi hozzá Horkay Sámuel – Olga Bizilja alpolgármester asszony, a Jedinij Centr beregszászi pártelnöke javaslatában indítványozta, hogy az összes ingatlanügy kérdését – köztük az immár megvásárlási ajánlattal szereplő telekét is – ne külön-külön megvitatva, hanem egy csomagban szavazzák meg. A tanácsülést vezető Gajdos István polgármester, az UMDSZ és az UMDP elnöke (bár erről mostanában egyre kevesebb szó esik – a szerk.) – nem először – ügyrendi szabályt sértett: rögtön szavazásra bocsátotta a kérdést, nem adva szót a KMKSZ-képviselőcsoportnak, amely tiltakozni szeretett volna. Így a közel hetven javaslatot tartalmazó „csomag” elfogadását – közte a telek eladását – mind a nyolc jelenlévő UMDSZ-es képviselő, a jecás képviselők és a polgármester is megszavazta.”

Horkay Sámuel hangsúlyozza: a képviselők felelősséggel tartoznak választópolgáraiknak. Ebbe beletartozik az elvszerűség, a városkép megőrzése, a földterületek „elkótyavetyélése” elleni harc. S felvetődhet a kérdés: mennyi ideig lesz az új tulajdonos birtokában ez a telek? Lehet, hogy hamarosan továbbadja? És ha igen, kinek? Beregszászinak? Kárpátaljainak?

„Az UMDSZ-esek ismét „összefogtak” – egy ukrán párttal, a legmagyarabb kárpátaljai város polgárainak kárára – mondja Bocskor László. – A magyar tannyelvű 8. Számú Mikes Kelemen Középiskolának a 2. számú orosz tannyelvű iskolával történt összevonásában való részvétel után most a város egy fontos, központi területének eladását szavazták meg. A polgármester úrnak a választási kampány kapcsán hirdetett jelmondatát idézném: „Tudom, teszem, folytatom.” Azt tudtuk, hogy tudja, tudtuk, hogy teszi, és most már azt is tudjuk, hogy folytatja: de vajon kiknek az érdekében?”

halász