Magyarországi támogatásból újult meg a viski orgona és templom

2019. október 21., 16:30 , 978. szám

Két évvel ezelőtt kezdődtek meg a viski református templom orgonájának felújítási munkálatai, amelyeknek során nemcsak az Országh Sándor által 1880-ban készített orgonát újították fel, hanem a templomban is számos felújítási munkálatot végeztek, valamint a parókia épületét is korszerűsítették. Az 140 éves hangszer felújítását magyarországi támogatásokból, valamint a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium jóvoltából sikerült megvalósítani.

Október 20-án az egykori koronavárosban ünnepi istentiszteleten – számos prominens vendég jelenlétében – adták át az orgonát, illetve a megújult 800 éves templomot. Az istentisztelet alkalmával Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hirdetett igét. Kiemelte: „Hatvan éven keresztül gyűjtött a viski gyülekezet, hogy orgonája legyen. Voltak korszakok, amikor tudatosan próbálták népünket lebutítani, azonban eljött egy olyan korszak, amikor megújult az orgona, a templom, újra szárnyalhat a gyülekezet hitében, és Istenhez való ragaszkodásában. Hiszem azt, hogy azok a kitartó viskiek, akik 200 évvel ezelőtt elkezdtek gyűjteni, és 140 évvel ezelőtt egy ilyen orgonát építettek, azok leszármazottai most is és a jövőben is megmaradnak, s mindig megtartandó és továbbadandó érték lesz számukra őseik öröksége” – hangsúlyozta a püspök.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Magyar Levente külügyminiszter-helyettes, az orgona gyűjtési programjának védnöke. Beszédében kiemelte: „Önök itt, Visken és Kárpátalján őriznek egy olyan lángot –  a hagyománynak, a hűségnek és az istenfélelemnek egy olyan lángját –, amely az egész nemzet megmaradásának elsődleges záloga. „A miniszterhelyettes szerint az ínséges időkben is fontos az építkezés: „Építkezünk minden körülmények között. Építünk templomot, orgonát, iskolát, óvodát, várost, hazát, országot és nemzetet. S akkor mindannyian meg fogjuk tapasztalni, hogy hűséges az Isten. S hogyha hitből és jó szándékból építkezünk, megtapasztaljuk azt is, hogy meg fog segíteni” – emelte ki. A politikus szerint nem az számít, hogy hány téglát rakunk egymásra, vagy mennyibe került az orgona, hanem az az emberi hit és jó szándék, amely mindezek mögött áll. Magyar Levente rámutatott arra, hogy bár ínséges időket élünk meg, van remény, hiszen a templom zsúfolásig megtelt. Emlékeztette a megjelenteket, hogy a viskiek történelmük során sokkal nehezebb korszakokat is megéltek, a mindig meg tudtak maradni és hűek tudtak lenni őseik hagyatékához.

Jenei Károly viski református lelkész az elmúlt két évre visszaemlékezve kiemelte: „Még tervez velünk az Isten. Orgona, templom és parókia – ebben a sorrendben kell beszélnünk az elmúlt két évről. A híres magyar királyi építőmester, Országh Sándor 1880-ban készíti el a viski orgonát. A gyülekezet a nehéz körülmények között is 60 évig gyűjt rá, hogy elkészüljön az orgona” – mesélte a lelkész. Megjegyezte: „Ez egy Országh-orgona, amit a magyar kormány segítségével sikerült megmenteni, ezért volt gyűjtés Visken, Majkon, Pakson. S ennek a kezdeményezésnek volt védnöke és pártfogója Magyar Levente miniszterhelyettes úr.” Az orgonát Budaörsön újították fel Paulus Frigyes orgonakészítő mester műhelyében, amelynek köszönhetően újra megfelelő hangzásvilággal rendelkezik. A lelkész köszönetet mondott a támogatóknak, hogy segítségükkel nemcsak az orgona, de a templom körül is számos lényeges problémát sikerült elvégezni, valamint a parókia alsó szintjének villamosítási korszerűsítése, és egyes helyiségek festése, valamint a melléképületek külső vakolata és a külső kerítés is megújult. A felújítások során kiderült, hogy Zsigmond-korabeli freskók vannak a templom falán – mondta a lelkész. „Két év telt el azóta, hogy először mertük azt mondani, »de jó lenne«, most azt mondhatjuk, »hála Istennek«”.

Az esemény során Brassói-­Jőrös Andrea, Bacsi János és Pál István Szalonna viskről elszármazott művészek, valamint Szamosi Szabolcs orgonaművész kulturális műsorát hallgathatta meg a gyülekezet.

Váradi Enikő