A veszett brigadéros – színházi premier Beregszászban

2019. december 3., 11:39 , 984. szám

Ismét premiert ünnepelhettek azok, akik december 2-án ellátogattak a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházba. A darab a Rákóczi-emlékév keretében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felkérésére jött létre.

A formabontó előadás középpontjában Esze Tamás állt, akinek néhány fontosabb életeseménye és lelki vívódásai kerültek bemutatásra. Az Eck Attila által írt színpadi remekmű különlegességét emelte a Kárpátalja Néptáncegyüttes táncművészeinek közreműködése Sikentáncz Szilveszter koreográfus vezetésével. Sin Edina, a színház szervezője külön köszönetét fejezte ki Gyevi-Bíró Eszter rendezőnek, aki a felkérésnek azonnal eleget téve vállalta az elő­adás színpadra állítását.

„Száz éve, amikor Kárpátalját elcsatolták, Beregszásznak nem volt se színháza, se Rákóczi-szobra, de még néptáncegyüttese sem, de száz év után sem sikerült szétmorzsolni ezt a közösséget, amelynek van színháza, amelyben részt vesz egy néptáncegyüttes, illetve amellyel szemben helyet foglal majd II. Rákóczi Ferenc lovasszobra” – mondta az előadás világbemutatóján Brenzovics László, a KMKSZ elnöke.

Az oratorikus kuruc western iránti érdeklődés megtelítette a színházat, a felejthetetlen előadást a közönség percekig tartó vastapssal méltatott.

Az előadás a Rákóczi Emlékbizottság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jöhetett létre.

SD