Tangazdaságot és Ifjúsági Központot adott át a Drávaszögben Potápi Árpád János

2019. december 24., 14:34 , 987. szám

A magyar kormány támogatásával létrehozott Tangazdaságot és Ifjúsági Központot adott át múlt csütörtökön a drávaszögi Kopácson Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az épületet avató ünnepi beszédében Potápi Árpád János kiemelte: „Jó nekünk, amikor határon túliságról beszélünk, mert mind határon túliak vagyunk, bárhonnan is jöttünk, és bárhol is vagyunk, ez a mi közös sorsunk, már száz éve.”

Hozzátette: sajnos vagy nem sajnos, ez a magyar identitás egyik alapja.

Mint mondta, meg kell próbálni a következő száz évet úgy alakítani, hogy ebből előnyt lehessen kovácsolni.

Elmondta, hogy körülbelül nyolcezer négyzetméter területen hozták létre az ifjúsági központot, amelyre 180 millió forintot fordított a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.

„Örülünk annak, hogy ilyen támogatást tudtunk biztosítani, mert látjuk, hogy itt vannak célok, és ha ezeket közösen végre is hajtjuk, ez azt jelenti majd, hogy az itteni magyarság egyik centrumát hoztuk létre” – hangsúlyozta.

Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke ünnepi beszédében elmondta: régi álmuk teljesült a központ létrehozásával. 2001-ben, amikor megalapították a pedagógusfórumot, azon kezdtek el gondolkodni, milyen módon tudnák gazdagabbá tenni a közösséget, mit tudnának még nyújtani a diákoknak. Szavai szerint már akkor azon gondolkodtak, hogyan tudnának létrehozni egy olyan központot, amelyben foglalkozni tudnak a gyerekekkel, és szakmai továbbképzéseket tudnak szervezni tanároknak. „Kellett rá várni, de szerencsére beteljesült, annak köszönhetően, hogy a magyar nemzetpolitika nemcsak Magyarországban, hanem Kárpát-medencében is gondolkodott” – hangsúlyozta.

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, magyar kisebbségi parlamenti képviselő arról beszélt: ez az év az építkezés éve volt. Idén hat épületet adtak át, köztük több kultúrotthont, a magyar médiaházat és a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ kollégiumát, amelyet Orbán Viktor magyar és Andrej Plenkovic horvát kormányfő avatott fel – mondta. Az építkezés folytatódik, hogy egy erősebb közösséget hozzanak létre, és megtöltsék élettel ezeket az intézményeket – fogalmazott Jankovics.

(MTI/Kárpátalja)